Νέο πολιτιστικό έγκλημα από το ISIS: Κατέστρεψε μοναστήρι 1.500 χρόνων

Σε μια νέα πολιτική «κτηνωδία» προχώρησαν οι ακραίοι ισλαμιστές του «Ισλαμικού Κράτους» οι οποίοι κατέστρεψαν το αρχαίο χριστιανικό μοναστήρι του Μαρ Ελιάν, που ιδρύθηκε πριν από περίπου 1.500 χρόνια στην κεντρική Συρία, σύμφωνα με πληροφορίες του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι τζιχαντιστές ανήρτησαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες που απεικονίζουν την καταστροφή του μνημείου με μπουλντόζες.

Το ιστορικό μοναστήρι βρίσκεται κοντά στην πόλη Καριάτεν, όπου πριν από λίγες ημέρες οι τζιχαντιστές απήγαγαν δεκάδες ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και χριστιανούς. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, παράλληλα με την καταστροφή του μοναστηριού οι αντάρτες μετέφεραν τους αιχμαλώτους στην περιοχή της Ράκα, που αποτελεί προπύργιό του ΙΚ στα εδάφη της Συρίας.

Οι εξελίξεις αναζωπυρώνουν τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας πως οι τζιχαντιστές στρέφονται και πάλι στην καταστροφή ανεκτίμητων αρχαίων μνημείων στην περιοχή της Συρίας, στον υποτιθέμενο αγώνα τους κατά τις ειδωλολατρίας.

Πριν από λίγες ημέρες, οι μαχητές του ΙΚ αποκεφάλισαν έναν κορυφαίο σύρο αρχαιολόγο στην αρχαία πόλη-κόσμημα της Παλμύρας, και κρέμασαν τη σορό του από έναν από τους αρχαίους ρωμαϊκούς κίονες.

Έως τώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες για ευρείες πολιτισμικές καταστροφές στην Παλμύρα, όμως κατά τους τελευταίους έξι μήνες το «Ισλαμικό Κράτος» έχει καταστρέψει πολλά μνημεία τόσο στη Συρία όσο και στο γειτονικό Ιράκ, που τα αρχαία χρόνια ήταν κοιτίδες των πολιτισμών της Μεσοποταμίας.