ΠΓΔΜ: Βίαιη επίθεση της αστυνομίας στους μετανάστες - Τέσσερις σοβαρά τραυματισμένοι

Δέκα άτομα τραυματίστηκαν από τις χειροβομβίδες κρότου λάμψης και τα δακρυγόνα που χρησιμοποίησαν νωρίτερα το πρωί η αστυνομία της ΠΓΔΜ για να απωθήσουν τους πρόσφυγες στην ουδέτερη ζώνη με την Ελλάδα, στο ύψος της Ειδομένης. Απ’ αυτούς οι τέσσερις, σύμφωνα με κλιμάκιο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που βρίσκεται στην περιοχή, τραυματίστηκαν σοβαρά και μεταφέρονται αυτή την ώρα, με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, στο νοσοκομείο Κιλκίς.

Σύμφωνα με την αστυνομική διεύθυνση Κιλκίς, αστυνομικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης για να απωθήσουν το πλήθος των συγκεντρωμένων που, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέρχεται σε περισσότερα από 2000 άτομα που προσπαθούν με κάθε μέσο να συνεχίσουν το απελπισμένο ταξίδι τους προς την κεντρική Ευρώπη.

Χθες κυβέρνηση της ΠΓΔΜ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα νότια και βόρεια σύνορα της χώρας, λόγω των αυξημένων μεταναστευτικών ροών. Ουσιαστικά, πρόκειται για τα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα και τη Σερβία όπου βρίσκονται εγκλωβισμένοι χιλιάδες άνθρωποι, χωρίς στοιχειώδεις υποδομές υγιεινής.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, πάνω από 1.500 πρόσφυγες και μετανάστες περιμένουν στην ουδέτερη ζώνη, κοντά στην πόλη Γευγελή της ΠΓΔΜ, για να συνεχίσουν το ταξίδι τους ενώ δεν λείπουν οι εντάσεις καθώς η υπομονή τους εξαντλείται.

Χθες, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών της ΠΓΔΜ (στο οποίο υπάγεται η αστυνομία) Ίβο Κότεφσκι, ανέφερε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα Σκόπια, ότι στα νότια σύνορα της χώρας (σ.σ. στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα) θα μπορούσε να εμπλακεί και ο στρατός για να αυξηθεί η ασφάλεια για τον τοπικό πληθυσμό, αλλά και να παρασχεθεί καταλληλότερη και πιο ανθρώπινη μεταχείριση των μεταναστών.

Πηγή: Βήμα, ΑΠΕ