Σε επιφυλακή η αστυνομία για τις επιθέσεις στο Σάο Πάολο

Η αστυνομία της Βραζιλίας διεξάγει έρευνα για το εάν μια σειρά 18 φόνων σε προάστια της μεγαλούπολης Σάο Πάολο τη νύχτα της Πέμπτης ήταν μια επιχείρηση εκδίκησης από αστυνομικούς εκτός υπηρεσίας, μετά τους θανάτους δύο συναδέλφων τους την περασμένη εβδομάδα.

Η σειρά των φόνων αυτών ήγειρε ανησυχίες περί νέων ενεργειών αντιποίνων στη Βραζιλία, όπου αστυνομικοί θεωρούνται υπεύθυνοι για πάνω από 2.000 θανάτους τον χρόνο και όπου οι αστυνομικοί εκτός υπηρεσίας σπανίως διώκονται ακόμη και εάν είναι ύποπτοι για αυτοδικία.

Τα ίδια οχήματα εντοπίστηκαν σε διάφορα σημεία όπου διαπράχθηκαν επιθέσεις μέσα σε ένα χρονικό διάστημα τριών ωρών, επισήμανε ο Αλεξάντρ ντε Μοράες, επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας στην πολιτεία Σάο Πάουλο, αφού συναντήθηκε με μέλη της ομάδας που ερευνούν την υπόθεση.

«Δεν έχουμε αποκλείσει καμία υπόθεση και η ενδεχόμενη ανάμιξη αστυνομικών στην υπόθεση πρέπει να είναι μια από τις πιθανότητες υπό έρευνα», είπε ο Μοράες στους δημοσιογράφους, σημειώνοντας τους πρόσφατους θανάτους δύο αστυνομικών κατά τη διάρκεια ληστειών.

Η ταχύτατη αλληλουχία των επιθέσεων της Πέμπτης σε δύο δυτικά προάστια που απέχουν 10 χιλιόμετρα το ένα από το άλλο, το Οζάσκο και το Μπαρουέρι, ήγειρε το ερώτημα εάν επρόκειτο για συντονισμένες επιθέσεις, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Πλάνα που κατέγραψε μια κάμερα ασφαλείας σε έναν από τους τόπους των εγκλημάτων εικονίζουν μασκοφόρους ένοπλους να μπαίνουν σε ένα μπαρ, να στήνουν ανθρώπους στον τοίχο και να τους εκτελούν.

Ο Μοράες δήλωσε ότι δεν υπάρχει κάποια σαφής σχέση των 18 ανθρώπων που δολοφονήθηκαν, οι έξι εκ των οποίων είχαν κατηγορηθεί για κάποιο ποινικό αδίκημα στο παρελθόν – από ενδοοικογενειακή βία μέχρι επίθεση ή διακίνηση ναρκωτικών.
Έξι ακόμη άνθρωποι τραυματίστηκαν από τα πυρά των δραστών.

Οι πρώτες βαλλιστικές εξετάσεις υπέδειξαν ότι χρησιμοποιήθηκε τουλάχιστον ένα πιστόλι εννέα χιλιοστών του τύπου που χρησιμοποιούν οι ένοπλες δυνάμεις και η αστυνομία της Βραζιλίας.