Ρωσικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη πάνω από τις ακτές της Καλιφόρνια

“Καλημέρα Αμερικανοί πιλότοι”, ήταν το μήνυμα που έστειλαν σε Αμερικανούς συναδέλφους τους Ρώσοι πιλότοι βομβαρδιστικών αεροσκαφών που πετούσαν κοντά σε ακτές της Καλιφόρνια την 4η Ιουλίου, κι ενώ στις ΗΠΑ γιορτάζονταν η Ημέρα της Ανεξαρτησίας. Κι όλα αυτά την ημέρα που ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν έστελνε συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα.

Συνολικά τέσσερα ρωσικά βομβαρδιστικά “όργωναν” τον αμερικάνικο εναέριο χώρο εκείνη την ημέρα, πετώντας κοντά στις ακτές της Αλάσκα και της Καλιφόρνια. Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο “CNN” τα δύο περιστατικά προκάλεσαν ανησυχία και προβληματισμό στην αμερικανική ηγεσία. Το πρώτο περιστατικό σημειώθηκε κοντά στις ακτές της Αλάσκα στις 4 Ιουλίου και ώρα 10:30 π.μ., τοπική ώρα, όταν δύο αεροσκάφη F-22 της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ, απογειώθηκαν από την βάση της Αλάσκα για να αναχαιτίσουν δύο ρωσικά βομβαρδιστικά, τύπου Tu-95.

Το δεύτερο περιστατικό συνέβη μισή ώρα αργότερα, κοντά στην κεντρική ακτή της Καλιφόρνιας, όταν δύο αμερικανικά αεροσκάφη F-15 απογειώθηκαν από άγνωστο σημείο για να αναχαιτίσουν ένα άλλο ζεύγος ρωσικών βομβαρδιστικών Tu-95. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της αμερικανικής αεράμυνας (NORAD) αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ότι τα βομβαρδιστικά ήταν οπλισμένα ενώ υποστήριξε ότι τα ρωσικά αεροσκάφη δεν πέρασαν στον εναέριο χώρο της Βόρειας Αμερικής.

Ούτε οι Ρώσοι αλλά ούτε και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αποκάλυψαν πόσο κοντά στις αμερικανικές ακτές βρέθηκαν τα ρωσικά βομβαρδιστικά, ούτε όμως διέψευσαν τις πληροφορίες των αμερικανικών τηλεοπτικών δικτύων. Τώρα όμως έρχεται το CNN να αποκαλύψει ότι οι Ρώσοι πιλότοι χρησιμοποίησαν τη γραμμή επικοινωνίας έκτακτης ανάγκης για να καλημερίσουν τους Αμερικανούς συναδέλφους τους.