Ποινικές διώξεις για οικονομικές απάτες ύψους 25 δισ. ευρώ στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με εμπλεκόμενους Έλληνες υπαλλήλους της Κομισιόν και πλοκάμια σε όλη την Ευρώπη, έχει ασκήσει η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, πέντε χρόνια μετά την αρχική έρευνα από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την Καταπολέμηση της Απάτης (OLAF). Η υπόθεση αφορά στα κοινοτικά προγράμματα «Πολιτεία» και «Κοινωνία της Πληροφορίας» που σχετίζονται με επιδοτήσεις για ερευνητικά και πιλοτικά προγράμματα.
Στη χώρα μας φέρονται να εμπλέκονται εκπρόσωποι τεσσάρων ελληνικών εταιριών για τους οποίους ασκήθηκε ποινική δίωξη για τρία κακουργήματα. Η δικογραφία περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία που συγκέντρωναν εδώ και πολλά χρόνια η Οικονομική Αστυνομία και το ΣΔΟΕ, με αντικείμενο, όπως αναφέρεται, «τη συστηματική απάτη σε βάρος κοινοτικών πόρων από ομάδα εταιριών».
Την αρχική έρευνα διενήργησε η Γενική Διεύθυνση «Κοινωνία των Πληροφοριών και Μέσων Ενημέρωσης» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που είναι υπεύθυνη για την προαγωγή ανάπτυξης και χρήσης Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας μέσω επιχορηγήσεων για την επιλογή προγραμμάτων έρευνας.
Από την έρευνα προέκυψαν ενδείξεις απάτης από τη δραστηριότητα εταιριών που σχετίζονται μεταξύ τους.
Υπάλληλοι της Κομισιόν, για να καρπωθούν κάποια από τα εκατομμύρια ευρώ που έδινε η ΕΕ, έστηναν τα προγράμματα φωτογραφικά αναφορικά με τους όρους, τις προϋποθέσεις και το αντικείμενο, προκειμένου να τα «χτυπήσουν» οι δικοί τους άνθρωποι στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες κοινοτικές χώρες.
Η έρευνα μάλιστα έθεσε επί τάπητος περισσότερες από 20.000 περιπτώσεις επιδοτήσεων, όπου τα κοινοτικά κονδύλια φέρονται να έγιναν βίλες, πολυτελή αυτοκίνητα ή καταθέσεις στο εξωτερικό.