Μέσα-έξω η Τρόικα ως τον Δεκέμβρη

Σε παρτίδα πόκερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η διαπραγμάτευση κυβέρνησης- τρόικας, καθώς οι δανειστές θέτουν ως προϋπόθεση το κλείσιμο της αξιολόγησης, προτού ξεκινήσει οποιαδήποτε συζήτηση για το χρέος.

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας μετά την συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις Βρυξέλλες ανέφερε: «Έχουμε πέντε εβδομάδες μέχρι το επόμενο Γιούρογκρουπ και τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου για να κλείσει η διαπραγμάτευση και αυτό σημαίνει πίεση για εμάς αλλά και πίεση και για τους δανειστές για να υπάρξει συμφωνία».

Στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ συζητήθηκε η τρέχουσα αξιολόγηση από την Τρόικα και η νέα σχέση που θα έχει από τον Ιανουάριο η χώρα μας με τους δανειστές. Εκεί επαναβεβαιώθηκε ότι η Ελλάδα θα έχει πρόσβαση στην προληπτική γραμμή στήριξης από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό προληπτικής στήριξης ECCL (Enhanced Condition Credit Line), με μια πιο «χαλαρή» εποπτεία αλλά και με ειδικό ρόλο του ΔΝΤ.

«Δεν μιλάμε για νέο Μνημόνιο» έλεγε Έλληνας αξιωματούχος που μετείχε στη συνεδρίαση. «Μιλάμε για αλλαγή της σχέσης με τους δανειστές. Τα 11,4 δισ. που περίσσεψαν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα πάνε στην προληπτική γραμμή στήριξης. Η συζήτηση αφορά λεφτά που υπάρχουν και θα τα χειρίζεται ο ECCL, δεν πρόκειται για νέο δάνειο προς την Ελλάδα, κανείς δεν μίλησε σήμερα για δημοσιονομικό κενό ή “τρύπα” στο 2015» τόνιζε η ίδια πηγή.

Όσο όμως πλησιάζει η ώρα των αποφάσεων, αυξάνεται η πίεση των δανειστών στην κυβέρνηση για να δεχθεί να εφαρμόσει δύσκολα μέτρα και να κάνει υποχωρήσεις στους όρους της εποπτείας από το 2015 και μετά.

Πολλοί ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών έδειξαν ξεκάθαρα στον Γκίκα Χαρδούβελη πως δεν είναι ικανοποιημένοι από τις θέσεις που παρουσίασε η Ελλάδα. Για τον λόγο αυτό δεν ορίστηκε και συγκεκριμένη ημερομηνία επανόδου της Τρόικα.

Το μήνυμα για μία γρήγορη συμφωνία με την Τρόικα έστειλε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, που ανέλαβε να παίξει και πάλι τον ρόλο του …«τσομπανόσκυλου»  για τη χώρα μας, τονίζοντας ότι «πρέπει πρώτα να κλείσει αυτή η αξιολόγηση και μετά θα υπολογίσουμε τι χρειάζεται να γίνει από το 2015 και τι γίνεται με τη βιωσιμότητα του χρέους».

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ:

http://www.protothema.gr/economy/article/424500/to-podiki-me-tin-gata-tha-paizoun-os-ton-dekemvrio-kuvernisi-kai-daneistes/