Γαλλία: Ξέσπασε η οργή των οδηγών ταξί κατά της υπηρεσίας Uber

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκαν οι δρόμοι του Παρισιού που οδηγούν στα αεροδρόμια της πόλης, καθώς και ο κύριος περιφερειακός δρόμος, τους οποίους έχουν αποκλείσει γάλλοι οδηγοί ταξί, διαμαρτυρόμενοι για την εφαρμογή της νέας υπηρεσίας Uber.

Σοβαρά επεισόδια, με απεργούς να αναποδογυρίζουν αυτοκίνητα και να καίνε λάστιχα, έχουν επίσης σημειωθεί και γύρω από τη Μασσαλία και την Εξ Αν Προβάνς στη Νοτιοανατολική Γαλλία. Η Αστυνομία απαντά με χρήση δακρυγόνων.

Οι οδηγοί – οι οποίοι έχουν πληρώσει χιλιάδες ευρώ για να πάρουν άδεια για ταξί – υποστηρίζουν ότι απειλούνται από το Uber, την εφαρμογή κινητών τηλεφώνων, η οποία ανταγωνίζεται τα ταξί σε όλο τον κόσμο, χωρίς ωστόσο να εξασφαλίζει άδεια λειτουργίας από τις Αρχές. Σημειώνεται ότι η Uber διασφαλίζει ότι ένας ιδιώτης, που πιθανώς να έχει επαγγελματικό δίπλωμα πιθανώς και όχι, θα έρθει με το ιδιωτικό του αυτοκίνητο να παραλάβει τον πελάτη από το σπίτι.

Οι οδηγοί ταξί ανά τον κόσμο, καθώς έχει αρχίσει να εφαρμόζεται σε πολλές χώρες, διαμαρτύρονται γιατί οι ίδιοι περνούν από σειρά σκληρών δοκιμασιών για να βγάλουν τις απαραίτητες άδειες και ταυτόχρονα φορολογούνται σκληρά. Από την άλλη, έχουν προκύψει και θέματα ασφάλειας, καθώς στην Ινδία έχουν καταγραφεί περιστατικά βιασμών γυναικών – πελατών από οδηγούς της Uber καθώς ουδείς ελέγχει και το ποινικό μητρώο των οδηγών που εντάσσονται στην ηλεκτρονική αυτή πλατφόρμα.