Ανεβαίνει εκ νέου το «ενδοπαλαιστινιακό θερμόμετρο» με την παραίτηση της κυβέρνησης εθνικής ενότητας

Την παραίτησή της υπέβαλε την Τετάρτη η παλαιστινιακή κυβέρνηση εθνικής ενότητας που σχηματίστηκε πέρυσι στο πλαίσιο των προσπαθειών γεφύρωσης των διαφορών μεταξύ, κυρίως, των οργανώσεων «Φατάχ», από όπου προέρχεται ο Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, και της ισλαμιστικής «Χαμάς», που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας.

Πηγή προσκείμενη στην παλαιστινιακή προεδρία υποστήριζε ότι η παραίτηση έγινε δεκτή και αμέσως ο Πρόεδρος Αμπάς έδωσε εκ νέου εντολή στον παραιτηθέντα Πρωθυπουργό Ράμι Χαμντάλλαχ να σχηματίσει νέα κυβέρνηση και πάλι εθνικής ενότητας μετά από επαφές με όλες τις παλαιστινιακές οργανώσεις. Ανάλογες πηγές υποστήριζαν ότι η συζήτηση για διάλυση της συγκεκριμένης κυβέρνησης τεχνοκρατών διεξάγεται εδώ και μήνες, καθώς η κυβέρνηση δεν μπορεί να λειτουργήσει στην Λωρίδα της Γάζας, με τις ευθύνες να επιρρίπτονται στη στάση της «Χαμάς».

Εντούτοις, έντονη είναι η αίσθηση ότι το παρασκήνιο της παραίτησης είναι λίγο πιο μπλεγμένο καθώς τόσο η «Χαμάς» όσο και η ακραία ισλαμιστική «Τζιχάντ» υποστήριξαν ότι δεν γνώριζαν τίποτε περί παραίτησης της κυβέρνησης, κίνηση που χαρακτήρισαν μονομερή από πλευράς της «Φατάχ».

Αυτή η διάσταση απόψεων συμπίπτει χρονικά με τις μυστικές συνομιλίες που φέρεται να διεξάγει η «Χαμάς» με το Ισραήλ για παράταση της κατάπαυσης πυρός που είχε επιτευχθεί πέρυσι τον Αύγουστο και έδωσε τέλος στις 50 αιματηρές μέρες σφυροκοπήματος της Λωρίδας της Γάζας από τον ισραηλινό στρατό και την αεροπορία, που προκάλεσαν τον θάνατο περισσοτέρων από 2.000 Παλαιστινίων, τον τραυματισμό πολλαπλάσιων και την ισοπέδωση μεγάλου μέρους του τμήματος αυτού του παλαιστινιακού εδάφους. Οι διαπραγματεύσεις αυτές γίνονται ενώ έχει παρακαμφθεί και η «Φατάχ» αλλά και η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) με αποτέλεσμα αναλυτές να διατυπώνουν έντονη ανησυχία ότι πρόκειται για «σημάδια» μιας νέας φάσης διχασμού της παλαιστινιακής πολιτικής σκηνής.

Μάλιστα, αξιωματούχοι της ΟΑΠ υποστήριζαν, τηρώντας την ανωνυμία τους, ότι αν οι διαπραγματεύσεις που γίνονται μεταξύ «Χαμάς» – Ισραήλ καταλήξουν στην διασφάλιση ξεχωριστού καθεστώτος στην Γάζα από ό,τι στην Δυτική Όχθη πρακτικά διευκολύνονται τα ισραηλινά σχέδια για περαιτέρω εμπόδια στην προοπτική ίδρυσης ενιαίου ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.