Απειλούν με νέο δημοψήφισμα οι εθνικιστές της Σκωτίας

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, το κεντροαριστερό, εθνικιστικό Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP) απειλεί να ζητήσει νέο δημοψήφισμα με στόχο την ανεξαρτησία από το Ηνωμένο Βασίλειο, εάν η βρετανική κυβέρνηση δεν συμφωνήσει στη μεταβίβαση περισσότερων εξουσιών στη Σκωτία.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα, ο Στιούαρτ Χόζι, βουλευτής του SNP, δήλωσε ότι, “εάν το Λονδίνο δεν καταφέρει να προχωρήσει πέραν του πακέτου μέτρων για παραχώρηση περισσότερων εξουσιών στη Σκωτία το οποίο βρίσκεται ήδη στο τραπέζι, πιθανώς θα διενεργηθεί ένα νέο δημοψήφισμα μέσα σε λίγα χρόνια”.

Οι βουλευτές αναμένεται να εξετάσουν αυτά τα μέτρα στη Βουλή των Κοινοτήτων, με τους βουλευτές του SNP, τρίτης κοινοβουλευτικής δύναμης σε όλη τη Βρετανία, να πιέζουν για τροποποιήσεις ώστε να επιτραπεί στο σκωτσέζικο κοινοβούλιο να διεκδικήσει νέες εξουσίες.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Πρωθυπουργός της Σκωτίας και επικεφαλής του SNP Νίκολα Στέρτζον ενημέρωσε τον Βρετανό Πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον ότι, εάν αποτύχει να κρατήσει τη Μεγάλη Βρετανία εντός της Ε.Ε. στο δημοψήφισμα που σχεδιάζει μέχρι τα τέλη του 2017, μπορεί να προκληθεί νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.

Να θυμίσουμε πως οι ψηφοφόροι στη Σκωτία ψήφισαν τον Σεπτέμβριο του περασμένου χρόνου κατά της ανεξαρτησίας στο δημοψήφισμα που διενεργήθηκε.