Οι Δημοκρατικοί «άδειασαν» τον Ομπάμα για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις χώρες Ασίας-Ειρηνικού
Ο Μπαράκ Ομπάμα δεν είχε αυτήν την φορά απέναντί του τους Ρεπουμπλικάνους, αλλά το ίδιο του το κόμμα. Αυτήν την φορά δεν κατάφερε να πείσει τους «δικούς» του βουλευτές, δηλαδή τους εκπροσώπους του Δημοκρατικού Κόμματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων οι οποίοι, τελικά, αρνήθηκαν την Παρασκευή να εγκρίνουν την παραχώρηση διευρυμένων εξουσιών στην αμερικανική κυβέρνηση προκειμένου να ολοκληρώσει γρήγορα μια συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με τις χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, στην πρώτη από τις ψηφοφορίες που διεξήχθησαν με στόχο να επιταχυνθεί η διαδικασία για να ολοκληρωθεί η γιγαντιαία συμφωνία ελευθέρου εμπορίου μεταξύ των ΗΠΑ και 11 χωρών της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού οι «αντάρτες» του κόμματος δεν ανταποκρίθηκαν στην έκκληση που τους είχε απευθύνει νωρίτερα ο Πρόεδρος. Η πρόταση απορρίφθηκε, με ψήφους 302 κατά έναντι 126 υπέρ.
Η ολοκλήρωση της συμφωνίας TPP είναι η βασική οικονομική προτεραιότητα που θέτει ο Μπαράκ Ομπάμα για το δεύτερο μισό της θητείας του στον Λευκό Οίκο. Οι περισσότεροι Δημοκρατικοί βουλευτές ωστόσο τήρησαν εμφανώς εχθρική στάση απέναντι σε μια νέα μείωση των τελωνειακών δασμών που, όπως λένε, θα μπορούσε να οδηγήσει στο κλείσιμο πολλών εργοστασίων.
Πολλοί ήταν αυτοί που πήραν τον λόγο στη Βουλή για να απαριθμήσουν τις θέσεις εργασίας που έχουν χαθεί στις περιφέρειές τους τα τελευταία χρόνια. «Μετά τη συμφωνία της Nafta (με το Μεξικό και τον Καναδά) το 1993, αυτές οι αποκαλούμενες συμφωνίες ελευθέρου εμπορίου παρουσιάζονται στους Αμερικανούς με την ίδια προπαγάνδα, σύμφωνα με την οποία θα αυξήσουν τις εξαγωγές και την απασχόληση. Όμως τα αποτελέσματα ήταν πάντα τα ίδια. Μολονότι αυξήσαμε λίγο τις εξαγωγές, αυτό που εξάγουμε περισσότερο είναι θέσεις εργασίας», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής Τζέραλντ Νάντλερ.
Οι Ρεπουμπλικανοί από την πλευρά τους στήριξαν τον Ομπάμα καθώς θεωρούν ότι η συμφωνία θα δημιουργήσει όντως νέες θέσεις εργασίας. «Θα σημάνει μεγαλύτερη απασχόληση, καλύτερους μισθούς και περισσότερες ευκαιρίες για τους εργάτες, τους αγρότες, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες», είπε ο Πρόεδρος του Σώματος, Τζον Μπένερ.