Γερμανία: Σφοδρές συγκρούσεις διαδηλωτών - αστυνομίας λίγο πριν την Σύνοδο των G7

Σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων σημειώθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου στο γερμανικό θέρετρο Γκάρμις-Παρτενκίρχεν στις Άλπεις, μία ημέρα πριν την έναρξη των εργασιών της G7, που αρχίζει την Κυριακή στον πύργο του Ελμάου σε υψόμετρο 1.200 μέτρων στις Άλπεις, σε σημείο απομονωμένο το οποίο παράλληλα φρουρείται από χιλιάδες αστυνομικούς.

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν για την πολιτική των G7 με αιχμή τη διατλαντική συμφωνία εμπορίου ενώ κυρίαρχη θέση είχαν και αντιπολεμικά συνθήματα με αφορμή τις εξελίξεις στην ανατολική Ουκρανία αλλά και τα συνθήματα κατά της αστυνομικής καταστολής. Οι άνδρες της αστυνομίας έκαναν χρήση σπρέι πιπεριού όταν μία ομάδα διαδηλωτών επιχείρησε να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό πυροδοτώντας σφοδρές συγκρούσεις κατά τη διάρκεια των οποίων τραυματίστηκε τουλάχιστον ένας διαδηλωτής.

Χτυπώντας τύμπανα και ντέφια οι διαδηλωτές φώναζαν το σύνθημα «τούβλο τούβλο, τοίχος τοίχος σταματήστε την G7 και κάντε το σύστημα να καταρρεύσει». Στα πανό που κράταγαν οι συμμετέχοντες αναγράφονταν τα συνθήματα «πολεμήστε την G7 και επαναστατήστε» και «G7 πήγαινε στο διάολο! Μου αρέσει ο Πούτιν».

Περίπου 2.000 διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία προς τον σιδηροδρομικό σταθμό της  πόλης, όπου ενώθηκαν με χιλιάδες άλλους, ανάμεσά τους οικογένειες.

Συνολικά, 22.000 αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή, προκειμένου να κρατήσουν τους διαδηλωτές  μακριά από τον πύργο του Ελμάου. Εκπρόσωπος της γερμανικής αστυνομίας ισχυρίστηκε ότι μεταξύ των διαδηλωτών βρίσκονται «εξτρεμιστές» από τη Γερμανία, την Ιταλία, την Αυστρία και τη Βρετανία.