ΟΗΕ: Μαχητές ή και «ανθρώπινες ασπίδες» από την Μπόκο Χάραμ περίπου 1.500 παιδιά

Περίπου 1.500 παιδιά που έχουν απαγάγει από τα τέλη του 2014 από το Καμερούν χρησιμοποιεί είτε για διάφορες εργασίες, είτε ως μαχητές αλλά ακόμη και ως ανθρώπινες ασπίδες η ακραία ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χάραμ, της Νιγηρίας. Στην φρικτή αυτή αποκάλυψη προχώρησε η συντονίστρια του ΟΗΕ για ανθρωπιστικά θέματα στο Καμερούν, Νατζάτ Ροστντί.

Η Ροσντί παραχώρησε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο στη Γενεύη και έκανε λόγο για «απάνθρωπο» σύστημα που χρησιμοποιούν οι ακραίοι ισλαμιστές. Υποστήριξε ότι με βάση τις πληροφορίες της, τουλάχιστον 1.500 παιδιά έχουν απαχθεί από την Μπόκο Χάραμ.

Στις περισσότερες περιπτώσεις τα παιδιά αναλαμβάνουν να κάνουν διάφορες μικροδουλειές, όπως να μεταφέρουν σκηνές ή να φέρνουν νερό. Κάποια όμως πολεμούν στην πρώτη γραμμή. «Εξ όσων γνωρίζω, τα παιδιά χρησιμοποιήθηκαν ως ανθρώπινες ασπίδες (…) και ήταν ηλικίας από 8 μέχρι 12 ετών», είπε η Ροσντί σημειώνοντας ότι για τους Καμερουνέζους στρατιώτες ήταν μια τραυματική εμπειρία να έρχονται αντιμέτωποι με μικρά παιδιά.

Την 1η Αυγούστου 2014 το Καμερούν κήρυξε επισήμως τον πόλεμο στην Μπόκο Χαράμ η οποία είχε διεισδύσει στον βορρά της χώρας και εξαπέλυε συχνά επιθέσεις. Αρχικά οι Νιγηριανοί ισλαμιστές περιορίζονταν στο να λεηλατούν τα χωριά για να παίρνουν τρόφιμα αλλά προς τα τέλη του 2014 οι συγκρούσεις εντάθηκαν και έφτασαν να καίνε ολόκληρες κοινότητες, να δολοφονούν ανθρώπους και να αρπάζουν παιδιά.

Οι Νιγηριανοί ισλαμιστές έχουν υποστεί σημαντικές ήττες αφότου ξεκίνησε, στις αρχές Φεβρουαρίου, η χερσαία επιχείρηση των ενόπλων δυνάμεων του Τσαντ και του Νίγηρα στο έδαφος της Νιγηρίας. Ο στρατός του Καμερούν και κυρίως η Ταξιαρχία Ταχείας Επέμβασης, πολεμάει τους ισλαμιστές στα σύνορα της χώρας με τη Νιγηρία.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Νιγηρίας κατέστρεψαν στα τέλη Απριλίου πολλά στρατόπεδα της Μπόκο Χάραμ και απελευθέρωσαν εκατοντάδες γυναίκες και παιδιά που κρατούνταν όμηροι στο δάσος της Σαμπίσα. Ωστόσο, οι ισλαμιστές διατηρούν τις θέσεις τους κατά μήκος των συνόρων του Καμερούν με τη Νιγηρία, στο δάσος της Σαμπίσα και στα βουνά της Μαντάρα.