Καθαρισμός των ακτών της Καλιφόρνιας από πετρέλαιο

Ειδικά συνεργεία με τις απαραίτητες προστατευτικές στολές έχουν επιστρατευθεί για τον καθαρισμό των ακτών της Καλιφόρνιας.

Σημειώνεται πως έχει πραγματοποιηθεί μεγάλη οικολογική καταστροφή μετά την διαρροή περίπου 400.000 λίτρων πετρελαίου από παράκτιο αγωγό σε παραλίες της Σάντα Μπάρμπαρα και στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Τις εργασίες, που διεξάγονται σε 24ωρη βάση, επιβλέπει ο αρχηγός της ακτοφυλακής των ΗΠΑ. Εκπρόσωπος της πετρελαϊκής εταιρείας δήλωσε σχετικά με το περιστατικό: «Μέχρι στιγμής τα σκάφη καθαρισμού έχουν αντλήσει περισσότερα από 35.000 λίτρα μίγματος νερού και πετρελαίου. Έχουμε αφαιρέσει 30 μέτρα μολυσμένου χώματος στην περιοχή της διαρροής. Εκτιμάμε ότι πρέπει να απομακρύνουμε 90 μέτρα ακόμα γύρω από τον αγωγό».

Οι αρχές ερευνούν τα αίτια που προκάλεσαν το ρήγμα στον αγωγό. Υπολογίζεται ότι περίπου 80.000 λίτρα πετρελαίου έχουν φτάσει στον ωκεανό, ενώ θα χρειαστούν μήνες για να αποκατασταθούν οι συνέπειες του ατυχήματος. Από τα μολυσμένα νερά, ανασύρονται συνεχώς πτηνά και ψάρια. Να σημειωθεί πως οι ακτές της Σάντα Μπάρμπαρα αποτελούν φιλοξενούν 60 είδη θαλάσσιων πτηνών και 500 είδη ψαριών. Ο Κυβερνήτης της Καλιφόρνιας κήρυξε την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.