Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν γνωστοποίησε χθες ότι αφού ορκιστεί η νέα κυβέρνηση του Ισραήλ, θα διερευνήσει εάν υπάρχουν “ρεαλιστικές επιλογές” για την επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων.
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου οριστικοποίησε την Τετάρτη μια συμφωνία για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης με Πρωθυπουργό τον ίδιο λίγο πριν εκπνεύσει η καθορισμένη προθεσμία, αλλά ο συνασπισμός θα κυβερνά με εντελώς οριακή πλειοψηφία στην Κνέσετ, τη Βουλή του Ισραήλ.
Ο ηγέτης του δεξιού κόμματος Λικούντ τάχθηκε ρητώς εναντίον της ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας. Οι Παλαιστίνιοι επιδιώκουν την ίδρυση ενός κράτους το οποίο θα συμπεριλαμβάνει τη Λωρίδα της Γάζας, τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ—εδάφη που το Ισραήλ κατέλαβε το 1967.
“Μόλις ορκιστεί νέα κυβέρνηση ο Γενικός Γραμματέας θα εξετάσει από κοινού με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ρεαλιστικές επιλογές για την επιστροφή σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για μια λύση δύο κρατών”, δήλωσε ο εκπρόσωπος των ΗΕ Στεφάν Ντουζαρίτς, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ο Ντουζαρίτς επισήμανε ότι ο Μπαν είναι “βαθιά ανήσυχος για τις πρόσφατες ανακοινώσεις των Ισραηλινών αρχών περί σχεδίων (για την ανέγερση) 900 οικιστικών μονάδων εποίκων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, τα οποία είναι παράνομα βάσει του διεθνούς δικαίου”.
Στο μεταξύ, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι συνεχάρη χθες τον Μπενιαμίν Νετανιάχου για τη συμφωνία που σηματοδοτεί την εξασφάλιση μιας δεύτερης θητείας του ιδίου στον θώκο του Πρωθυπουργού του Ισραήλ και κάλεσε τους ισραηλινούς και παλαιστινιακούς κρατικούς θεσμούς να κάνουν “θαρραλέες επιλογές” για την ειρήνη.
“Συγχαίρω τον Μπενιαμίν Νετανιάχου για τον διορισμό του στο αξίωμα του πρωθυπουργού καθώς και τη νέα κυβέρνηση”, ανέφερε η Μογκερίνι σε μια ανακοίνωσή της τρεις εβδομάδες μετά τις εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν στο Ισραήλ την 17η Μαρτίου.
Οι Παλαιστίνιοι, μετά την οριστικοποίηση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης, το κέντρο βάρους της οποίας έχει μετακινηθεί ακόμη περισσότερο προς τα δεξιά, κατήγγειλαν μια “κυβέρνηση ενότητας υπέρ του πολέμου και εναντίον της ειρήνης”.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πάντως “θα συνεχίσει να εργάζεται μαζί με το Ισραήλ για μια αμοιβαία επωφελή σχέση καθώς και άλλα σημαντικά περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος”, επισήμανε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας.
Η ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης θα “επιτρέψει επίσης την επανέναρξη το συντομότερο δυνατόν των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους, με σκοπό την επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας που θα συμβάλλει στην δημιουργία ενός ανεξάρτητου, δημοκρατικού και βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους, το οποίο θα ζει πλάι στο Ισραήλ με ειρήνη και ασφάλεια”, ανέφερε ακόμη η Μογκερίνι.
“Ο ισραηλινός λαός και ο παλαιστινιακός λαός δεν αξίζουν μόνο ένα μέλλον, αλλά επίσης ένα ειρηνικό παρόν, έπειτα από όλα αυτά τα δεινά: γενιές ολόκληρες πλήρωσαν και συνεχίζουν να πληρώνουν το τίμημα της έλλειψης εμπιστοσύνης και θάρρους”, έκρινε η κυρία Μογκερίνι.
“Είναι καιρός για θαρραλέες αποφάσεις από μέρους των θεσμών και των δύο πλευρών”, συνέχισε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας και διαβεβαίωσε ότι “προσωπικά” είναι έτοιμη να “εμπλακεί για να διευκολύνει την πρόοδο” στη διαδικασία και να “συνεργαστεί με τη νέα κυβέρνηση”.
Ο ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος Εβραϊκή Εστία, ο Ναφτάλι Μπένετ, που αναμένεται να είναι ο Υπουργός Παιδείας της νέας ισραηλινής κυβέρνησης, έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι είναι ενάντιος στην ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.