Ο Αχμέτ Σοζέν, διαπραγματευτής και επί Ταλάτ, αναλαμβάνει τα ηνία των διαπραγματεύσεων από τουρκοκυπριακής πλευράς

Ο Αχμέτ Σοζέν είναι ο νέος διαπραγματευτής της τουρκοκυπριακής κοινότητας στις συνομιλίες για το Κυπριακό, που πρόκειται να επαναληφθούν στα μέσα Μαΐου. Ο κ. Σοζέν δήλωσε στην Καθημερινή της Κύπρου ότι το βράδυ της Τρίτης αποδέχθηκε πρόταση του τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί να αναλάβει καθήκοντα διαπραγματευτή.

Θεωρείται έμπειρος διαπραγματευτής, καθώς ήταν μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Έχει γίνει γνωστός για την ενεργό εμπλοκή του σε πρωτοβουλίες για ειρήνη και εκδημοκρατισμό, την παροχή κατάρτισης και εκπαίδευσης στους τομείς επίλυσης συγκρούσεων, διαμεσολάβησης και οικοδόμησης ειρήνης, τον σχεδιασμό συστάσεων πολιτικής βασισμένες σε αντικειμενική συμμετοχική έρευνα με κοινωνικούς ενδιαφερόμενους και δημοσκοπήσεις.

Είναι ιδρυτής του «Turkish Cypriot Co-Director», ενός χρηματοδοτούμενου προγράμματος από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, με τον τίτλο «Κύπρος 2015», το οποίο είναι η πρώτη δια-κοινοτική δεξαμενή σκέψης με την ονομασία «Κέντρο Βιώσιμης Ειρήνης και Δημοκρατικής Ανάπτυξης».