Εγκρίθηκε από το Κογκρέσο δανεισμός 125 εκατ. δολ. για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Εγκρίθηκε από το αμερικανικό Κογκρέσο η χρηματοδότηση μέσω δανεισμού, με το ποσό των 125 εκατομμυρίων δολαρίων από την κρατική αμερικανική αναπτυξιακή τράπεζα «U.S. International Development Finance Corporation”(DFC), της ONEX Shipyards για το σχέδιο εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Η χρηματοδότηση αυτή θα είναι η πρώτη έως τώρα από την DFC για την Ελλάδα.

Το διοικητικό συμβούλιο της DFC έχει ήδη από τα μέσα Μαΐου ολοκληρώσει όλες τις εσωτερικές διαδικασίες για την έγκριση της χρηματοδότησης. Η ONEX έχει καταθέσει αίτηση για επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης στο αρμόδιο δικαστήριο, η οποία έχει συζητηθεί και αναμένεται η έκδοση της απόφασης.

Τα ναυπηγεία Ελευσίνας επιχειρούν την ανάταξη τους με στρατηγικό επενδυτή την ONEX μέσω του πτωχευτικού δικαίου καθώς σύμφωνα με τα προ διετίας στοιχεία της αίτησης επικύρωσης συμφωνίας εξυγίανσης, βαρύνονταν με υποχρεώσεις ύψους 423,3 εκατομμύριων ευρώ. Το μέρος των υποχρεώσεων προς την εφορία και ασφαλιστικά ταμεία ξεπερνούσε τα 104 εκατομμύρια και προς τις τράπεζες τα 117 εκατομμύρια ενώ επιπλέον 200 εκατομμύρια περίπου υπολογίζεται ότι είναι οι υποχρεώσεις προς το Πολεμικό Ναυτικό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ONEX, η οποία ελέγχει ήδη εδώ και μία πενταετία τα ναυπηγεία της Σύρου, έχει ξεκινήσει και υλοποιεί πρόγραμμα αναβάθμισης των εγκαταστάσεων και των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Ναυπηγείου Ελευσίνας

Η χρηματοδότηση, η οποία εγκρίθηκε από Κογκρέσο, στοχεύει στην αποκατάσταση και την αναβάθμιση των Ναυπηγείων Ελευσίνας, αυξάνοντας την ικανότητα εξυπηρέτησης του ναυπηγείου σε έως και 200 πλοία ετησίως.

Όταν λειτουργήσει πλήρως, η ONEX Elefsis Shipyards, συμφερόντων του επιχειρηματία Πάνου Ξενοκώστα, φιλοδοξεί να γίνει το μεγαλύτερο ναυπηγείο της χώρας που θα εξυπηρετεί τον ελληνικό και όχι μόνο εμπορικό στόλο. Το επιχειρηματικό σχέδιο περιλαμβάνει επίσης ανάπτυξη σε έργα περιφερειακής ενεργειακής ασφάλειας και στις «πράσινες» ναυπηγικές υπηρεσίες.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ομίλου ONEX, Πάνος Ξενοκώστας, δηλώνει πως μετά και την στήριξη από την DFC τα Ναυπηγεία Ελευσίνας θα μπορέσουν σύντομα να μετατραπούν σε «παγκόσμιο ναυπηγικό και τεχνολογικό hub».

Αυτή την εβδομάδα η ONEX ανακοίνωσε επίσης την επέκταση της συνεργασίας του με τον Ιταλικό ναυπηγικό όμιλο Fincantieri S.p.A.. Η συνεργασία περιλαμβάνει μια νέα γραμμή παραγωγής πλοίων παγκόσμιας κλάσης υπό την σκέπη της αμυντικής ναυπηγικής εταιρίας ONEX Elefsis Naval & Maritime, που προβλέπει από την κατασκευή κορβέτων μέχρι και των πιο προηγμένων πλοίων επιφάνειας, όπως φρεγατών. Υπενθυμίζεται πως η Fincantieri διεκδικεί, όπως και η γαλλική Naval Group, την σύμβαση του προγράμματος προμήθειας των νέων κορβετών του Πολεμικού Ναυτικού.

Τα ναυπηγεία Ελευσίνας ιδρύθηκαν το 1968 από τον επιχειρηματία Στρατή Ανδρεάδη. Κατά τη διάρκεια της ιστορίας τους έχουν κάνει κατασκευές νέων πλοίων, μετασκευές πλοίων, επισκευές αλλά και βιομηχανικές κατασκευές ενώ έχουν επίσης εμπλακεί σε ένα σπίτι εσείς πολεμικών πλοίων και ειδικότερα πυραυλακάτων, πλοίων υποστήριξης και μεταφοράς προσωπικού αλλά και αρματαγωγών.