Οι Bennetts Associates κέρδισαν τον διεθνή διαγωνισμό για το Anatolia College, ένα από τα πιο διακεκριμένα ακαδημαϊκά ιδρύματα της Ελλάδας

Ανατέθηκε στο διακεκριμένο αρχιτεκτονικό γραφείο Bennetts Associates ο επανασχεδιασμός της πανεπιστημιούπολης του Αμερικανικού Κολλεγίου Ανατόλια στη Θεσσαλονίκη. Η εταιρεία επιλέχθηκε μέσω μιας αυστηρής διαδικασίας από μια τελική λίστα που περιελάμβανε τα γραφεία UNStudio και NADAA, και μια αρχική λίστα με τα αναγνωρισμένα ξένα γραφεία Foster + Partners, Bjarke Ingels Group και Gensler.

Το Κολλέγιο Ανατόλια ιδρύθηκε το 1886 και φημίζεται ως ένα από τα πιο διακεκριμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Ελλάδα. Ο ιδιωτικός, μη-κερδοσκοπικός οργανισμός που απευθύνεται σε όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης, εντόπισε την ανάγκη για ένα μελλοντικό όραμα που θα ενισχύσει την εμπειρία των φοιτητών, θα αντικατοπτρίζει καλύτερα την εξέχουσα ακαδημαϊκή του φήμη -τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο- και θα επιτρέψει σημαντική διεύρυνση του φοιτητικού πληθυσμού στο τριτοβάθμιο τμήμα του ‘ACT – The American College of Thessaloniki’.

Η πανεπιστημιούπολη καλύπτει συνολικά περίπου 220 στρέμματα σε μια όμορφη και ιστορική τοποθεσία στους λόφους πάνω από τη Θεσσαλονίκη. Εκτός από τον επαναπροσδιορισμό της ταυτότητας της πανεπιστημιούπολης και τη βελτίωση της ποιότητας του τόπου/αρχιτεκτονικής για τους φοιτητές και το προσωπικό, άλλοι βασικοί στόχοι περιλαμβάνουν την εξασφάλιση εκπαιδευτικού χώρου για το μέλλον του Ανατόλια, την προστασία της τοπικής κληρονομιάς, την περαιτέρω ενσωμάτωση βιώσιμων πρακτικών, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος χώρου και τη βελτίωση βασικών λειτουργικών πτυχών της έκτασης.

Η Bennetts Associates θα υποστηριχθεί από τους καταξιωμένους αρχιτέκτονες τοπίου Grant Associates, καθώς και από τη Buro Happold (βιωσιμότητα/συγκοινωνιακή μελέτη), Alexi Marmot Associates (εκπαιδευτική ενημέρωση) και Betaplan (συνεργαζόμενοι αρχιτέκτονες στην Ελλάδα). Ως βασική αρχή του διαγωνισμού, οι σχεδιαστικές ιδέες της Bennetts Associates και των συνεργατών της βασίζονται σε ένα θέμα «δασικής πανεπιστημιούπολης» (forest campus) ενοποιώντας την τοποθεσία μέσα από ένα αισθητηριακό και βιωματικό ταξίδι. Στην πρόταση περιλαμβάνονται επίσης σημαντικές νέες είσοδοι, επανασχεδιασμένα προαύλια, διπλασιασμός του πρασίνου, νέος χώρος εκδηλώσεων στον τελευταίο όροφο με πανοραμική θέα στη θάλασσα και το βουνό, και ένα υπερσύγχρονο αμφιθέατρο 600 θέσεων. Η ολοκλήρωση και έγκριση του masterplan έχει στόχο το καλοκαίρι του 2024.

Ο Albert H. “Chip” Elfner III, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κολλεγίου Ανατόλια, δήλωσε: «Αυτή είναι μια συναρπαστική στιγμή για το Κολλέγιο Ανατόλια, καθώς γιορτάζουμε τα εκατό χρόνια από τη μετακόμισή μας στον σημερινό τόπο. Εκτός από το ότι σηματοδοτεί το ταξίδι στο σημείο που βρισκόμαστε, είναι η ιδανική στιγμή για να οραματιστούμε ένα συναρπαστικό μέλλον, με αυτό το νέο masterplan στην καρδιά της διαδικασίας. Ανυπομονούμε με ενθουσιασμό να δούμε πού μπορεί αυτό να μας οδηγήσει».

Ο Δρ Πάνος Βλάχος, Πρόεδρος του Κολλεγίου Ανατόλια, δήλωσε:«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να αναθέσουμε το έργο στην Bennetts Associates. Εκτός από τη βαθιά τεχνογνωσία τους, εκδήλωσαν μεγάλη φαντασία και αφοσίωση κατά τη διαδικασία επιλογής, μαζί με την επιθυμία να μας βοηθήσουν να εκφράσουμε ποιοί είμαστε και πού βρισκόμαστε. Μας άρεσε πολύ αυτός ο συνδυασμός και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε περαιτέρω μαζί τους.”

Ο Julian Lipscombe, Διευθυντής της Bennetts Associates, δήλωσε: «Αισθανθήκαμε μια ισχυρή σχέση και κοινό όραμα με το Κολλέγιο από την αρχή του διαγωνισμού, επομένως είναι μεγάλη τιμή που μας ανατέθηκε το έργο. Πρόθεσή μας είναι να εδραιώσουμε τη σχεδιαστική πρόταση ώστε να εκφράζει πλήρως την ταυτότητα και την ιστορία του Κολλεγίου, καθώς και να εξυμνεί τη φυσική ομορφιά και τον πολιτισμό της Βόρειας Ελλάδας. Ελπίζουμε ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι μια εξαιρετική πανεπιστημιούπολη που θα επιτυγχάνει τους στόχους της και θα εμπνέει τη συμμετοχή από πολλές γενιές «Anatolians». Δραστηριοποιούμαστε στην Ελλάδα επί σειρά ετών και απολαμβάνουμε την ευκαιρία να δουλέψουμε σε ένα τέτοιο έργο κύρους – το πρώτο μας στη Θεσσαλονίκη».