Θερμοκρασίες πάγου από 0 έως -3 βαθμούς Κελσίου - Πολική εισβολή και στην Αττική

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, η κακοκαιρία που πλήττει όλη τη χώρα από τη Δευτέρα θα συνεχιστεί και σήμερα Τετάρτη, με μέση θερμοκρασία από 0 έως  7 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια η θερμοκρασία αναμένεται να κατέβει κάτω από το μηδέν και να φθάσει τους -2 έως -3 βαθμούς Κελσίου.

Αρκετά προβλήματα στους δρόμους της Αττικής από το μεσημέρι και μετά, με το χιόνι, να μετατρέπεται σε παγετό. Συνιστούμε σε οδηγούς και πεζούς μεγάλη προσοχή με τις σημερινές μετακινήσεις!

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, ο καιρός θα παρουσιάσει σταδιακή βελτίωση από το βράδυ της Τετάρτης, ωστόσο η πρόβλεψη για την ημέρα σε όλη τη χώρα αναφέρει τοπικές χιονοπτώσεις κυρίως στην Αττική ,την Βοιωτία, τις Σποράδες, την Εύβοια τις Κυκλάδες και την Κρήτη, κατά διαστήματα έντονες.

Μετεωρολόγοι κάνουν λόγω για μία πολιτική εισβολή, η οποία θα συνεχιστεί έως την Πέμπτη, με τον καιρό να παρουσιάζει βελτίωση από το απόγευμα της Πέμπτης και τις πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Αναλυτικά το δελτίο της ΕΜΥ

Στα βόρεια και ανατολικά του νομού αναμένονται νεφώσεις κατά διαστήματα, με τοπικές χιονοπτώσεις που κατά διαστήματα θα είναι έντονες. Εξασθένιση των φαινομένων θα υπάρξει από το βράδυ. Οι άνεμοι θα παραμείνουν στα 5 – 7 μποφόρ.

Πιο έντονα, κατά τόπους, θα είναι την Τετάρτη τα φαινόμενα στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τις Σποράδες, τις Κυκλάδες και την Κρήτη, με τον υδράργυρο να πέφτει και τις θερμοκρασίες να είναι πολικές.

Πιο συγκεκριμένα προβλέπονται τοπικές χιονοπτώσεις, κατά τόπους έντονες, κυρίως στην Αττική, την Βοιωτία, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Στα βόρεια και κεντρικά της χώρας προβλέπεται παγετός, τοπικά ισχυρός.

Σε ό,τι αφορά το σύνολο της χώρας, για την Τετάρτη προβλέπεται παγετός, τοπικά ισχυρός στα βόρεια και κεντρικά της χώρας. Θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν σε ορισμένες περιοχές. Βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο 6 – 8 μποφόρ.

Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι προσεκτικοί μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας.

Σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού, οι οδηγοί θα πρέπει να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες, όπου απαιτείται, να κινούνται με χαμηλή ταχύτητα και να κρατούν τις προβλεπόμενες αποστάσεις από τα προπορευόμενα οχήματα.

Επίσης, όσοι πρόκειται να μετακινηθούν θα πρέπει να ενημερώνονται διαρκώς για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου και στην Αττική.

Η κατάσταση στους δρόμους

Το νέο κύμα κακοκαιρίας έχει προκαλέσει αρκετά προβλήματα, όπως διακοπές ηλεκτροδότησης, βλάβες στο οδικό δίκτυο, ενώ σε πολλά σημεία η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται μόνο με αλυσίδες.

Στην Κρήτη, λόγω της κακοκαιρίας έχουν αποκλειστεί 7 οικισμοί στο Ηράκλειο (τα χωριά Ασκοί, Αμαριανό, Ξυδάς, Κασταμονίτσα, Μαθιά, Γεράκι και Αρμάθα), 20 οικισμοί στο Λασίθι (Κρυγίων Σητείας, Σελακάνων Ιεράπετρας), 18 χωριά του Δήμου Οροπεδίου, και πέντε οικισμοί στα Χανιά (Μουστάκο, Κουστογέρακο, Λειβαδάς, Μονή και Ανώπολη Σφακίων).

Στα λευκά είναι ντυμένα τα βόρεια προάστια της Αττικής, όπου νωρίς το πρωί η θερμοκρασία ήταν κάτω από το μηδέν. Ταλαιπωρία για τους οδηγούς μέχρι να βγουν σε κεντρικές αρτηρίες, (Κηφισιάς στο ύψος του Αμαρουσίου ή Μεσογείων στην Αγία Παρασκευή), λόγω του παγετού.

Με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας λόγω της χιονόπτωσης και του παγετού. Πιο συγκεκριμένα η χρήση αλυσίδων απαιτείται:

Στο δημοτικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της δημοτικής ενότητας Βεγορίτιδας του δήμου Έδεσσας, συμπεριλαμβανομένης της επαρχιακής οδού Άρνισσας – Χιονοδρομικού Κέντρου «Βόρρας».

Στο επαρχιακό οδικό δίκτυο των δημοτικών ενοτήτων Αριδαίας και Εξαπλατάνου του δήμου Αλμωπίας (από την Φούστανη έως τα όρια με το Νομό Κιλκίς) και στην επαρχιακή οδό Κερασιάς έως το Χιονοδρομικό Κέντρο “Βόρρας”.

Στο νομό Ημαθίας, αλυσίδες χρειάζονται στην επαρχιακή οδό Βέροιας-Σελίου από 20ο χλμ έως 26ο χλμ (χιονοδρομικό κέντρο Σελίου).

Στη Δυτική Μακεδονία, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Καστοριάς- Φλώρινας (μέσω Βιτσίου) από το 22ο έως το 28ο χιλιόμετρο. Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες: Στην εθνική οδό Φλώρινας-Κρυσταλλοπηγής (μέσω Βίγλας), από το 6ο έως το 25ο χιλιόμετρο, στην επαρχιακή οδό Αμυνταίου-Νυμφαίου και στην επαρχιακή οδό Καστοριάς-Φλώρινας (μέσω Βιτσίου) από το 20ο έως το 30ο χιλιόμετρο.

Στον νομό Καρδίτσας, αλυσίδες χρειάζονται στις επαρχιακές οδούς Καρδίτσας – Άρτας, από 38ο έως 61ο χλμ. θέση «Τύμπανος» και Μουζακίου – Στεφανιάδας, από 10ο έως 22ο χλμ. θέση «Αγ. Νικόλαος».

Στον νομό Ροδόπης λόγω υπερχείλισης υδάτων διεκόπη η συγκοινωνία στις διαβάσεις των ποταμών, Ποντικόρεμα, Λίσσος ύψος Αρριανών, Έβρενου- Ιασίου, Αετοκορυφής-Διώνης και Στρύμης-Λοφαρίου.

Στον νομό Κιλκίς στην επαρχιακή οδό Λειψυδρίου-Φαναρίου (διάβαση Ξηρόμερου), διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων λόγω καθίζησης του οδοστρώματος.

Atremisio
Αρτεμίσιο
Gerakas
Γέρακας, Αττικής