Ελεύθεροι η μητέρα που άφησε τα παιδιά της & ο πατέρας που χτύπησε θανάσιμα το μωρό του

Χάρη στον νόμο Καστανίδη του 2010 για την αποσυμφόρηση των φυλακών, μια μητέρα που εγκατέλειψε τα τρία παιδιά της στους δρόμους της Πάτρας και ένας πατέρας στην Κρήτη που χτύπησε θανάσιμα το 5,5 μηνών αγγελούδι του, αφέθηκαν ελεύθεροι.

Στην πρώτη περίπτωση πρόκειται για μια γυναίκα που άφησε στη μοίρα τους τα παιδιά της ηλικίας από 5 μηνών έως 4 ετών, προκειμένου να ζήσει με έναν άλλον σύντροφο. Τόσο για την ίδια όσο και για τον πατέρα των παιδιών που βρέθηκαν κοντά στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο, δεν προβλέπεται ποινή μεγαλύτερη των δέκα ετών κι έτσι δεν προβλέπεται προφυλάκιση, όπως ορίζει ο παραπάνω νόμος.

Πλέον οι αρχές αναμένουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων DNA προκειμένου να διαπιστωθεί ότι πρόκειται για τον βιολογικό πατέρα των παιδιών, καθώς δεν ήταν παντρεμένος με τη μητέρα. Ωστόσο το σενάριο να δοθεί η επιμέλειά τους στον τελευταίο -καθώς η μητέρα τους δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο- είναι μάλλον απίθανο κι έτσι τα παιδάκια προφανώς θα οδηγηθούν σε κάποιο ίδρυμα.

Όμως αυτή η διαδικασία δεν είναι απλή διότι δεν έχει δηλωθεί η γέννησή τους στο ληξιαρχείο και το δημοτολόγιο. Αυτό σημαίνει ότι για την υιοθεσία των τριών παιδιών από κάποιο ίδρυμα θα πρέπει να προηγηθεί η ονοματοδοσία και να προσδιοριστεί η ηλικία τους ώστε να δηλωθούν στις αρμόδιες αρχές.

Για την υπόθεση έχει ήδη παρέμβει η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, που με έγγραφό της προς τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πατρών, Παναγιώτη Μεϊδάνη, ζητά να ληφθεί μέριμνα για τα παιδιά.

Την ίδια ώρα, στο πλευρό της 20χρονης γυναίκας βρίσκεται ο νέος της σύντροφος, για χάρη του οποίου εγκατέλειψε τα τρία ανήλικα παιδιά της. Πρόκειται για έναν άνδρα Αλβανικής καταγωγής που παρουσιάστηκε στην ασφάλεια Πατρών μαζί με δικηγόρο για να δει και να μιλήσει με την ερωμένη του.

Στη δεύτερη περίπτωση, ένας 52χρονος από τη Σητεία τραυμάτισε μέχρι θανάτου το νεογέννητο μωρό του αφέθηκε επίσης ελεύθερος μετά την ανάκρισή του, με τους περιοριστικούς της καταβολής εγγύησης 20.000 ευρώ και της εμφάνισης μια φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.

Το άτυχο μωράκι τραυματίστηκε θανάσιμα κατά τη διάρκεια ενός καβγά που είχαν οι γονείς του. Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι ο 52χρονος πέταξε κατά λάθος το κινητό στο μέρος του βρέφους, στο οποίο διαπιστώθηκαν κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

Σε βάρος του είχε ασκηθεί την περασμένη Παρασκευή ποινική δίωξη για ενδοοικογενειακή βία και πρόκληση θανατηφόρων σωματικών βλαβών. Εισαγγελέας και ανακριτής δεν του καταλόγισαν δόλο για την πράξη του και για το λόγο αυτό η δίωξη που ασκήθηκε ήταν για πρόκληση θανατηφόρων σωματικών βλαβών και όχι για ανθρωποκτονία από αμέλεια.

Ο 52χρονος θα κληθεί να λογοδοτήσει πλέον ενώπιον της τακτικής δικαιοσύνης, στη δικάσιμο που θα ορισθεί.