Νεκροί σε ναυάγιο με μετανάστες ανοιχτά της Κρήτης (upd)

Τουλάχιστον 9 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ναυάγιο που σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή 70 ναυτικά μίλια νότια των Καλών Λιμένων της Κρήτης.

Πρόκειται για ένα αλιευτικό σκάφος στο οποίο επέβαιναν περισσότεροι από 600 πρόσφυγες και μετανάστες.

Το πλοίο εξέπεμψε σήμα κινδύνου τις πρώτες πρωινές ώρες, όταν άρχισε να βυθίζεται. Στην επιχείρηση συμμετέχουν παραπλέοντα πλοία, σκάφη του λιμενικού και εναέρια μέσα.

Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί τουλάχιστον 340 άνθρωποι, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά ενώ δεν έχει γίνει γνωστό το πού θα μεταφερθούν καθώς υπάρχουν σε εξέλιξη διαβουλεύσεις από τις διπλωματικές αρχές.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων στη θαλάσσια περιοχή είναι σε εξέλιξη με τρία παραπλέοντα πλοία, πλοίο ανοικτής θαλάσσης του λιμενικού αεροσκάφος και δύο ελικόπτερα. Ο συντονισμός της μεγάλης επιχείρησης γίνεται από το κέντρο επιχειρήσεων του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

Αν και το σκάφος εξέπεμψε σήμα κινδύνου, ενώ έπλεε σε θαλάσσιο χώρο ευθύνης της Αιγύπτου, η κινητοποίηση των Ελληνικών λιμενικών Αρχών ήταν σε άμεση συνεννόηση με τις αιγυπτιακές Αρχές. Οι διασωθέντες βρίσκονται σε νορβηγικό πλοίο.

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες πιθανότατα είχαν ξεκινήσει από την βόρεια Αφρική με προορισμό την Ιταλία.