Μια ώρα λιγότερη για τα Αρχαία Ελληνικά - Σενάρια για κατάργηση των βαθμών

Κατά τρεις ώρες μειώνεται το εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα του Γυμνασίου, το διδακτικό έτος θα λήγει στις 31 Μαΐου ενώ καταργούνται οι εξετάσεις στα “δευτερεύοντα” μαθήματα, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης.

Κατά τη συνάντησή του με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΜΕ, ο Υπουργός είπε ότι κόβεται μία ώρα από τα Αρχαία Ελληνικά, ενώ οι διδακτικές ώρες στο σύνολό τους την εβδομάδα θα μειωθούν σε 32 από 35 ωστόσο δεν διευκρίνισε ποια άλλα μαθήματα θα περικοπούν. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Φίλης τις προηγούμενες ημέρες είχε χαρακτηρίσει “παρά φύσιν” τις τρεις διδακτικές ώρες για το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών στο Γυμνάσιο.

Έγκυρες πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρουν ότι έπειτα από σχετική συνεννόηση με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, το Υπουργείο θα προχωρήσει σε μείωση της ύλης των μαθημάτων, αλλά και στη μείωση των μαθημάτων που θα εξετάζονται κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

Το υπουργείο δείχνει να προσανατολίζεται στον διαχωρισμό των μαθημάτων σε κύρια και δευτερεύοντα, με τα δευτερεύοντα να μην εξετάζονται καθόλου. Για το ποια μαθήματα θα θεωρηθούν κύρια και ποια δευτερεύοντα, θα συναποφασιστεί με το ΙΕΠ.

Παράλληλα, εξετάζεται να εφαρμοστεί πιλοτικά η πλήρης κατάργηση των βαθμών, με την καθιέρωση περιγραφικής αξιολόγησης, αλλά και η σύμπτυξη των τριών τριμήνων που ισχύουν σήμερα, σε δύο τετράμηνα.