Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση για την εκκένωση της Ειδομένης - "Άφαντοι" 4.000 πρόσφυγες

Στον καταυλισμό της Ειδομένης παραμένουν οι αστυνομικές δυνάμεις παρ΄όλο που ολοκληρώθηκε σήμερα η επιχείρηση για την απομάκρυνση των προσφύγων από την περιοχή.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι ακόμη 783 πρόσφυγες με 18 λεωφορεία αναχώρησαν για δομές φιλοξενίας στη βόρεια Ελλάδα.

Οι λόγοι που παραμένουν στην Ειδομένη οι άνδρες της αστυνομίας, είναι για την εξασφάλιση ότι θα μείνει ανοικτή η σιδηροδρομική γραμμή αλλά και να αποτραπεί εκ νέου προσέγγιση στο σημείο από χιλιάδες πρόσφυγες οι οποίοι επέλεξαν να φύγουν με τα πόδια προς άγνωστη κατεύθυνση όταν ξεκίνησε η επιχείρηση καθώς, όπως έλεγαν, φοβήθηκαν ότι θα εγκλωβιστούν στις δομές. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός τους “αγγίζει” τις 4.000.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συγκεκριμένοι μετανάστες κατευθύνθηκαν σε δασικές περιοχές, λιβάδια και βενζινάδικα ενώ δεν αποκλείεται να επιχειρήσουν να επιστρέψουν όταν τελειώσει η επιχείρηση.

Την ίδια ώρα επετράπη στους δημοσιογράφους των ιδιωτικών καναλιών η πρόσβαση στον καταυλισμό.

Από την έναρξη της επιχείρησης την περασμένη Τρίτη, απομακρύνθηκαν οργανωμένα από τον καταυλισμό περισσότεροι από 3.000 πρόσφυγες οι οποίοι μεταφέρθηκαν υπό τον συντονισμό στελεχών του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής σε πέντε νέες δομές φιλοξενίας σε Σίνδο, Ωραιόκαστρο, Δερβένι Θεσσαλονίκης και Κορδελιό (εργοστάσιο Softex).

Μέχρι εκείνη την ημέρα στον χώρο του καταυλισμού βρίσκονταν 8.500 άτομα (σύμφωνα με το αρμόδιο συντονιστικό όργανο), και έτσι προκύπτει πως ένας μεγάλος αριθμός μεταναστών και προσφύγων που εγκατέλειψε τις τελευταίες ώρες τον καταυλισμό, κινούμενος προς άγνωστη κατεύθυνση.