Η βροχή "έσβησε" την ένταση στην Ειδομένη - Αντιδράσεις για την επέμβαση της ΠΓΔΜ σε ελληνικό έδαφος

Προς εκτόνωση βαίνει η κατάσταση στην Ειδομένη, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ, όπου νωρίτερα σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ προσφύγων και των αρχών της γειτονικής χώρας.

Η βροχή που άρχισε να πέφτει φαίνεται πως λειτούργησε «πυροσβεστικά», με αποτέλεσμα οι πρόσφυγες να έχουν αρχίσει να απομακρύνονται από το σημείο του φράχτη, απ’ όπου ξεκίνησαν το πρωί τα επεισόδια.

Ωστόσο, η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική από την εκτεταμένη, συνεχή χρήση δακρυγόνων από τις αρχές της ΠΓΔΜ, με αποτέλεσμα, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ νεαρός πρόσφυγας από το βόρειο Ιράκ, «να μην μπορούμε να μείνουμε ούτε μέσα στη σκηνή».

Τα επεισόδια κράτησαν ακόμη και μετά τις 6 το απόγευμα, με τους αστυνομικούς των Σκοπίων να ρίχνουν δακρυγόνα ώστε να υποχωρήσουν οι πρόσφυγες που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από τον φράκτη στα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ.

Πέρα από τα επεισόδια που σημειώθηκαν, σάλο έχει προκαλέσει το γεγονός ότι οι αστυνομικοί της γειτονικής χώρας πέρασαν τον φράχτη και επιχείρησαν να επιβάλουν την τάξη επί ελληνικού εδάφους.

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας οι Σκοπιανοί αστυνομικοί δεν πέρασαν σε ελληνικό έδαφος:

«Σε καμία περίπτωση δεν έγινε φυσική παραβίαση των βόρειων συνόρων», ανέφεραν πηγές του υπουργείου, σύμφωνα με το Mega. «Το κέντρο επιχειρήσεων κατέγραψε στις 12:30 απόπειρα να περάσουν οι πρόσφυγες τα σύνορα. Απωθήθηκαν βίαια, με χημικά και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης από αστυνομικούς, που δεν πέρασαν στο ελληνικό έδαφος», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

ΕΛ.ΑΣ: Ο φράχτης είναι δυο μέτρα μέσα στο έδαφος των Σκοπίων

«Σχετικά με το ενδεχόμενο οι αστυνομικοί της ΠΓΔΜ να πέρασαν, στη διάρκεια της επιχείρησης αυτής, σε ελληνικό έδαφος, από την ελληνική αστυνομία διευκρινίζεται ότι ο φράκτης δεν βρίσκεται ακριβώς στην οριογραμμή των συνόρων, αλλά δύο μέτρα πιο πίσω, στο έδαφος της ΠΓΔΜ, άρα είχαν περιθώριο να κινηθούν», αναφέρει τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, σχετικά.

Το χρονικό

Ένα φυλλάδιο στην αραβική γλώσσα, ήταν αρκετό για να δυναμιτίσει εκ νέου το κλίμα στην Ειδομένη καθώς σημειώθηκαν επεισόδια ανάμεσα σε πρόσφυγες και αστυνομικούς των Σκοπίων, με τους τελευταίους να ρίχνουν δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

Το περιεχόμενο του φυλλαδίου προέτρεπε τους πρόσφυγες να ξεσηκωθούν και να συγκεντρωθούν και πάλι στα σύνορα με σκοπό να περάσουν μαζικά προς την ΠΓΔΜ, όπως και έκαναν: Εκατοντάδες άτομα είχαν σημείο “συνάντησης” στην σιδηροδρομική γραμμή, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – Σκοπίων. Περίπου στις 11:30 το πρωί μια πενταμελής αντιπροσωπεία επιχείρησε να κινηθεί προς τον φράχτη με σκοπό να διαπραγματευτεί με την αστυνομία της γειτονικής χώρας ώστε να περάσουν μαζικά τα σύνορα.

«Σήμερα ή θα σπάσουμε τον φράχτη, ή θα πεθάνουμε», έλεγαν οι πρόσφυγες όπως αναφέρει το RT, οι οποίοι περίμεναν κουβαλώντας τα προσωπικά τους αντικείμενα. Όταν είδαν πια ότι δεν δινόταν καμία εντολή για πέρασμα των συνόρων, περίπου 500 άτομα κατευθύνθηκαν προς τον φράχτη με αποτέλεσμα οι Σκοπιανοί αστυνομικοί να χρησιμοποιήσουν τα “όπλα” τους.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του mega, ο φράχτης στα σύνορα “έπεσε” καθώς οι πρόσφυγες κατάφεραν να τον σπάσουν σε ένα συγκεκριμένο σημείο, με αποτέλεσμα όσοι περνούσαν στο έδαφος των Σκοπίων να αποτελούν στόχο για τους άνδρες της αστυνομίας: Με δακρυγόνα, σφαίρες από καουτσούκ και χειροβομβίδες κρότου λάμψης, οι αστυνομικοί προσπαθούσαν να αποπέμψουν από το έδαφός της χώρας τους εκατοντάδες πρόσφυγες.

Από τα επεισόδια έχουν τραυματιστεί αρκετοί, με ορισμένους να αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα. Όσο για τον καταυλισμό στην περιοχή, “πνίγηκε” από τα χημικά με αποτέλεσμα να υποφέρουν τόσο οι ενήλικες όσο και τα μικρά παιδιά.

Οι φωτογραφίες δημοσιεύθηκαν στο Twitter από την δημοσιογράφο του RT, Katica Djurovic.