Η απάντηση του προέδρου της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού για τα Panama Papers

Απάντηση σε λανθασμένα δημοσιεύματα της ελβετικής εφημερίδας Le Matin, σχετικά με τα Panama Papers, έδωσε ο πρόεδρός της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, Πίτερ Μάουρερ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, εικονικές εταιρίες που έχουν δημιουργηθεί από το δικηγορικό γραφείο Mossack Fonseca επωφελούνται από τη ΔΕΕΣ.

Σε συνέντευξή του στο ίδιο μέσο, ο Μάουερ απάντησε ότι η αυθαίρετη χρήση του ονόματος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού από ορισμένες εταιρίες των οποίων το όνομα εμφανίζεται στα “Panama Papers” ενέχει “τεράστιους” κινδύνους για τη δράση της και το προσωπικό της.

Συνεχίζοντας ο Μάουερ, τόνισε ότι “Οι κίνδυνοι είναι τεράστιοι. Αν βρεθούμε, για παράδειγμα, ότι έχουμε σχέση με μια υπεράκτια εταιρία, η οποία ανήκει σε μια εμπόλεμη ομάδα, δεν τολμώ να φανταστώ πόσο θα μπορούσαμε να βρεθούμε αναμεμιγμένοι”, είπε ο Μάουρερ. “Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να τεθεί ένα τέλος σε αυτή την κατάχρηση”.

Ολοκληρώνοντας, ο πρόεδρος της ΔΕΕΣ ξεκαθάρισε ότι “Ουδέποτε είχαμε σχέση με την Mossack Fonseca, ουδέποτε λάβαμε χρήματα από αυτή. Το όνομα της ΔΕΕΣ χρειάζεται ειδική προστασία γιατί εργαζόμαστε σε εμπόλεμες περιοχές και (όπου μαίνονται) συγκρούσεις μεταξύ διαφόρων εμπολέμων. Η ασφάλεια των εργαζομένων μας διασφαλίζεται εν μέρει λόγω του σεβασμού στο όνομά μας και σε αυτό που συμβολίζουμε”.