Ξαφνικά... Μυλόπουλος με απόφαση-βόμβα

ΝΕΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ

των: Αλ. Αυλωνίτη – Β. Ιγνατιάδη

Στον… Μυλόπουλο επιστρέφει το ΑΠΘ μετά την απόφαση του ΣτΕ. Από χθες κιόλας ο σημερινός εκλεγμένος πρύτανης, Περικλής Μήτκας, έπαυσε να εκτελεί τα καθήκοντά του και υπηρεσιακός πρύτανης αναλαμβάνει, μέχρις ότου εκλεγεί νέος -χωρίς αυτό να μπορεί να προσδιοριστεί χρονικά προς το παρόν-, ο πρώτος αναπληρωτής πρύτανης, Θεόδωρος Λαόπουλος, όπως ορίζει ο νόμος.

Ετσι ο κ. Μυλόπουλος (που διδάσκει σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο της Κύπρου με εκπαιδευτική άδεια) θα επιστρέψει για να παραστεί ως… πρύτανης σε νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ιδρύματος, η οποία και θα λάβει την απόφαση για την προκήρυξη των εκλογών.

Η απόφαση έπεσε σαν «βόμβα» στο ΑΠΘ, αναστατώνοντας την πανεπιστημιακή κοινότητα. Ο εκλεγμένος τον Ιούνιο πρύτανης δεν έκρυβε την απογοήτευσή του για την εξέλιξη, ενώ μέλη της πρυτανικής αρχής Μυλόπουλου ζητούσαν την παραίτηση του Συμβουλίου.

«Για ένα τυπικό σφάλμα του Συμβουλίου, στο οποία εγώ δεν είχα απολύτως καμία ανάμειξη και το οποίο δεν επηρέασε σε κανέναν βαθμό τη βούληση του εκλογικού σώματος, το ΑΠΘ μπαίνει σε μια διαδικασία νέας εκλογής. Οταν αυτό γίνεται σε μια κρίσιμη περίοδο, στην οποία πρέπει να κλείσουμε το οικονομικό έτος, να ολοκληρώσουμε ανοικτούς διαγωνισμούς καθαριότητας και σίτισης και άλλες εκκρεμότητες, η απογοήτευσή μου είναι δεδομένη», είπε στο «Εθνος» ο κ. Μήτκας.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι θα διεκδικήσει εκ νέου την επανεκλογή του, ενώ σε μήνυμά του προς την πανεπιστημιακή κοινότητα δηλώνει πως θα συνεχίσει να διαφυλάττει το κύρος των θεσμών.

«Η απόφαση του ΣτΕ είναι σαφής και θα την εφαρμόσουμε κατά γράμμα στον συντομότερο δυνατό χρόνο, αφού τη μελετήσουμε», ανέφερε στο «Εθνος» ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ιδρύματος, Βασίλης Ταρλατζής.

Για απόφαση που αποκαθιστά τη νομιμότητα έκανε λόγο ο πρώην πρύτανης Γ. Μυλόπουλος με ανάρτηση στο Facebook, καταγγέλλοντας το Συμβούλιο Ιδρύματος για αυθαίρετη, αλαζονική και αυταρχική λειτουργία.

Από την πλευρά του ο πρώην αντιπρύτανης Ι. Παντής, ο οποίος είχε θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του πρύτανη, αλλά αυτή απορρίφθηκε στην επίμαχη συνεδρίαση, έκανε λόγο για μεθοδεύσεις και ζήτησε την παραίτηση του Συμβουλίου.

Το σκεπτικό

Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι ο πρύτανης πρέπει να καλείται σε όλες τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ιδρύματος (ΣΙ), είτε όταν αυτό επιλέγει υποψηφίους για πρύτανη και κοσμήτορες, είτε όταν ασκεί ελεγκτικές και εγκριτικές αρμοδιότητες, καθώς και όταν εγκρίνει προϋπολογισμό και απολογισμό. Αν το ΣΙ συνεδριάσει χωρίς πρόσκληση του πρύτανη, τότε οι αποφάσεις του οργάνου είναι άκυρες.

Ετσι κινδυνεύει να βρεθεί «στον αέρα» οποιαδήποτε άλλη πράξη ΣΙ σε οποιοδήποτε ΑΕΙ της χώρας, εφόσον δεν είχε σταλεί κλήση στον εκάστοτε πρύτανη να συμμετάσχει στη συνεδρίαση.

Στην περίπτωση του ΑΠΘ το Γ’ τμήμα ΣτΕ έκανε δεκτή προσφυγή του καθηγητή Γιαννακουδάκη, που κατόπιν προεπιλογής και προφορικής συνέντευξης παραλείφθηκε από τους τρεις προκριθέντες υποψηφίους που διεκδίκησαν το αξίωμά του. Το ΣτΕ έκρινε κατά πλειοψηφία (5-2) ότι στη συνεδρίαση του ΣΙ για την επιλογή των τριών υποψηφίων δεν είχε προσκληθεί ο τότε πρύτανης ΑΠΘ και επομένως η απόφαση είναι άκυρη.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=64107470