Το καραβάνι της απελπισίας -Εκατοντάδες πρόσφυγες μπήκαν πεζή στην ΠΓΔΜ (upd)

Εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν τελικά από δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας της ΠΓΔΜ οι περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες που εισήλθαν πεζή νωρίτερα το απόγευμα της Κυριακής στο έδαφος της χώρας, απηυδισμένοι από την πολυήμερη αναμονή και τη διαμονή, κάτω από άθλιες συνθήκες, στον καταυλισμό της Ειδομένης.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, οι πρόσφυγες και μετανάστες που πέρασαν το απόγευμα στο έδαφος της ΠΓΔΜ με ιδιαίτερα περιπετειώδη τρόπο είναι περισσότεροι από χίλιοι. Όσοι εντοπίστηκαν κρατούνται στο χωριό Μόιν, κοντά στη Γευγελή. Εκπρόσωπος της αστυνομίας της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες αυτοί που εισήλθαν παράνομα στη χώρα θα επαναπροωθηθούν στην Ελλάδα.

Οι πρόσφυγες και μετανάστες αυτοί έφυγαν το πρωί από τον καταυλισμό της Ειδομένης και αφού περπάτησαν μερικά χιλιόμετρα εισήλθαν στο έδαφος της ΠΓΔΜ από αφύλαχτο σημείο.

Κάτοικοι του μικρού ακριτικού χωριού Μόιν αντίκρυσαν με μεγάλη έκπληξη την μαζική αυτή είσοδο προσφύγων και μεταναστών στο χωριό, ενώ οι αρχές της ΠΓΔΜ τους έθεσαν υπό διακριτική παρακολούθηση μέχρι που τους έθεσαν υπό κράτηση – τουλάχιστον τους περισσότερους.

Η “Οδύσσεια” των απελπισμένων

Η “Οδύσσεια” μεταναστών και προσφύγων ξεκίνησε νωρίς σήμερα. Οι πρόσφυγες, αν και γνώριζαν ότι είναι παράνομη η διέλευση στην ΠΓΔΜ, φορτώθηκαν όλα τα υπάρχοντά τους και ξεκίνησαν το αβέβαιο ταξίδι, αποφασισμένοι να φτάσουν στον προορισμό τους. Ανάμεσά τους και ο 65χρονος Νουρ Εντίν ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας και είναι καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι. Όπως εξήγησε μάλιστα η κόρη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «δεν μπορεί να ζήσει άλλο μέσα στις λάσπες και θέλει να πάει στη Γερμανία όπου ζουν όλα τα υπόλοιπα παιδιά του».

 

Εν τω μεταξύ, τα ξημερώματα, τρεις πρόσφυγες από το Αφγανιστάν πνίγηκαν σε ένα χείμαρρο κοντά στην κωμόπολη Γευγελή και άλλοι 23 διασώθηκαν ανακοίνωσε η κυβερνητική επιτροπή της ΠΓΔΜ για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Οι τρεις πρόσφυγες που έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 23 που διασώθηκαν, είχαν περάσει παράτυπα στο έδαφος της ΠΓΔΜ, από τμήμα της ουδέτερης ζώνης μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής και πνίγηκαν στα νερά του ορμητικού χειμάρρου στο χωριό Μόνι, έξω από την Γευγελή.

Οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν στο κέντρο υποδοχής προσφύγων στη Γευγελή και είναι καλά στην υγεία τους.
Τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή έχουν σημειωθεί ισχυρές βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα χείμαρροι και ποτάμια να έχουν ξεχειλίσει.

Η ΠΓΔΜ, από την περασμένη Δευτέρα κρατά κλειστό το σημείο διέλευσης για τους πρόσφυγες στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής και δεν επιτρέπει σε κανένα να εισέλθει στο έδαφος της.

Το Spiegel αναφέρει ότι οι διακινητές υπόσχονται στους πρόσφυγες πως αντί 800 ευρώ και με μια 8ωρη πορεία μέσα από το δάσος θα περάσουν τα σύνορα. «Ελληνικές δυνάμεις και δυνάμεις της ΠΓΔΜ αναφέρουν συστηματικά ότι ένα ξενοδοχείο στην περιοχή των Ευζώνων, 500 μέτρα από τα σύνορα, χρησιμεύει ως τόπος συνάντησης διακινητών και προσφύγων», αναφέρει.

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα το γερμανικό περιοδικό Spiegel είχε αποκαλύψει πως οι δουλέμποροι με 800 ευρώ ανά άτομα υπόσχονται να μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες μέσα από συγκεκριμένα μονοπάτια ανάμεσα στα χωράφια.

Η διαδρομή που ακολουθούν είναι από την Ειδομένη προς τους Ευζώνους, ύστερα ακόμη πιο ανατολικά και μετά σε μικρές ομάδες περνούν τα σύνορα σε σημεία όπου ο φράκτης των Σκοπιανών φυλάσσεται μόνο με περιπολίες, όχι δηλαδή σε 24ωρη βάση. Ύστερα η κίνηση γίνεται προς τα βόρεια, προς την πόλη Selemli των Σκοπίων.