«Φροντίδα εν κινήσει» για τους άστεγους της Αθήνας

Ένα λεωφορείο θα προσφέρει στιγμές φροντίδας στους άστεγους συνανθρώπους μας! Πρόκειται για την 1η στην Ευρώπη κινητή μονάδα ατομικής υγιεινής, η οποία θα κυκλοφορήσει στους δρόμους της Αθήνας από τη ΜΚΟ PRAKSIS με την ευγενική χορηγία της Παπαστράτος και την υποστήριξη του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και του ΟΑΣΑ.

Με αυτή την πρωτοποριακή, κινητή μονάδα υγιεινής – η οποία είναι η πρώτη στην Ευρώπη και μόλις η τρίτη στον κόσμο, μετά το Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ και τη Μελβούρνη της Αυστραλίας – δίνεται στους άστεγους τη δυνατότητα να έχουν αυτά που θεωρούνται αυτονόητα, αλλά για εκείνους – δυστυχώς – αποτελούν πολυτέλεια.

Πιο συγκεκριμένα, το λεωφορείο θα επισκέπτεται σημεία της Αττικής όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση αστέγων, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να κάνουν μπάνιο, να λάβουν πρώτες βοήθειες και να εξεταστούν από γιατρό εφόσον υπάρχει ανάγκη. Επιπλέον, στους ωφελούμενους θα δίνονται είδη προσωπικής υγιεινής, πετσέτες και ρούχα. Τέλος, κοινωνικός λειτουργός θα καταγράφει τις ανάγκες των αστέγων αλλά και θα μπορεί να ανταποκρίνεται σε τυχόν επιπλέον ανάγκες τους. Στόχος της πρωτοβουλίας «Φροντίδα εν Κινήσει» είναι να ωφεληθούν περισσότεροι από 1.250 άστεγοι μηνιαίως, ενώ υπολογίζεται ότι οι επισκέψεις θα φτάσουν συνολικά στις 15.000 το χρόνο. Το λεωφορείο θα είναι έτοιμο να φροντίσει τους άστεγους της Αττικής στα τέλη Μαΐου.

Το λεωφορείο παραχωρείται από τον ΟΑΣΑ και η Παπαστράτος αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση και της ιδιαίτερα απαιτητικής μετατροπής του σε «κινητή μονάδα» υποδοχής και καθαριότητας των αστέγων. Παράλληλα, θα αναλάβει και την κάλυψη της λειτουργίας του για το πρώτο διάστημα. Το Υπουργείο Εργασίας αναλαμβάνει τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις. Πρόκειται για ένα καλό παράδειγμα σύμπραξης δημόσιου/ιδιωτικού τομέα για την ανακούφιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Η συγκεκριμένη ενέργεια έρχεται να συμπληρώσει τη συνεργασία της Παπαστράτος με την PRAKSIS, που έχει ξεκινήσει από το 2015.

Το λεωφορείο θα παρέχει υπηρεσίες καθαριότητας και πρώτων βοηθειών.

Θα έχει 2 ντουζιέρες, 2 τουαλέτες, χώρο αναμονής, χώρο ιατρείου και ερμάρια για να βάζουν τα ρούχα τους

Θα λειτουργεί κατ’αρχάς πενθήμερο, σταματώντας σε 2-3 σημεία την ημέρα (για περίπου ένα δίωρο στο κάθε σημείο) με συγκεκριμένο πρόγραμμα βάσει των καταγεγραμμένων αναγκών από την Praksis.