Προς τα μπλόκα - "Πολιορκείται" ο Αποστόλου στην Κομοτηνή (upd+vid)

Αποκλεισμένος εξακολουθεί να είναι από τις 10 το πρωί στην Κομοτηνή, στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, μετά τα σοβαρά επεισόδια που προηγήθηκαν, με τους αγρότες να έχουν εξαγριωθεί από την παρουσία του αλλά και την άρνησή του να συνομιλήσει με όλους τους συγκεντρωμένους.

Οπως αναφέρει η ιστοσελίδα xronos.gr, που επκαλείται ο real.gr, ο υπουργός άλλαξε το πρόγραμμα της επίσκεψης του σήμερα στην πόλη.

Η επίσκεψη στο κτίριο της Περιφέρειας ΑΜ-Θ δεν έγινε. Αντίθετα ο υπουργός πήγε απευθείας στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας και είδε εκεί τον περιφερειάρχη και τον αντιπεριφερειάρχη.

Οι αγρότες, εκείνη την ώρα, ήταν συγκεντρωμένοι έξω από το κτίριο της νομαρχίας, αναμένοντας την έναρξη της σύσκεψης με τον υπουργό μετά τις 10 το πρωί.

Όμως όσο περνούσε η ώρα οι αγρότες εξαγριώνονταν και ζητούσαν να εισέλθουν στο κτίριο. Ο αστυνομικός διευθυντής τους εξήγησε ότι θα εισέλθει μόνο αντιπροσωπεία και αυτή του η αναφορά ήταν που ανέβασε τους τόνους.

Ζήτησαν από τον υπουργό να βγει έξω από το κτίριο και να τους μιλήσει. Όταν εκείνος δεν ήρθε, οι αγρότες επιχείρησαν να εισέλθουν εντός του κτιρίου. Απωθήθηκαν από μικρή δύναμη της αστυνομίας που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στην είσοδο. Όμως το κλίμα όσο περνούσε η ώρα δυναμιτίζονταν. Οι αγρότες άρχισαν να πετούν καπνογόνα, με αποτέλεσμα να κληθούν διμοιρίες των ΜΑΤ.

Κανένας στην κυβέρνηση δεν επιθυμεί την κρατική βία, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούν να χρησιμοποιούν βία κάποιοι άλλοι επεσήμανε μιλώντας στον realfm o αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας.

Με αφορμή τη ρίψη από τις δυνάμεις της αστυνομίας χημικών κατά τη διάρκεια επεισοδίων μεταξύ αγροτών και ΜΑΤ στην Κομοτηνή, αλλά και της χρήσης χημικών κατά τη διάρκεια πρόσφατης κινητοποίησης των συνταξιούχων ο Δημήτρης Βίτσας είπε: «Η πληροφόρηση που έχω και αφορά τους αγρότες το πρωί και ιδιαίτερα τους αγρότες που προέρχονταν από τον Εβρο, είναι θα έλεγα αρκετά σαφής. Εγώ δεν θα’ θελα και κανείς δεν θα’ θελε και ο υπουργός βεβαίως, ο φίλος μου ο Νίκος ο Τόσκας, δεν θα’ θέλε τη χρησιμοποίηση, κατ’ ελάχιστο, βίας. Είμαστε σε αυτή την προσπάθεια προσανατολισμένοι. Θυμηθείτε ότι πλέον δεν υπάρχουν κάγκελα μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη, γίνονται διαδηλώσεις κ.λπ με μεγάλη ησυχία. Τα συγκεκριμένα περιστατικά όπως αυτά βγαίνουν πρέπει να διερευνηθούν και σε σχέση και με το τί ζητάει ο καθένας χώρος».

Και πρόσθεσε: «Για παράδειγμα, η γνώση μου είναι ότι ο υπουργός έλεγε 10:30 θα αρχίσει η σύσκεψη και κάποιοι αγρότες έλεγαν “όχι εμείς θα’ ρθούμε τώρα. Και θα μπούμε μέσα”. Οπως καταλαβαίνετε αυτό δεν προάγει την κοινωνική συνοχή».

Στην επισήμανση όμως ότι δεν δικαιολογεί και τα χημικά ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας ανέφερε: «Κανένας μας δεν θα’ θελε να χρησιμοποιείται οποιουδήποτε είδους κρατική βία. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να χρησιμοποιηθεί από κάποιον άλλον». Βγαίνουν σήμερα από τα χωριά σε όλη τη χώρα τα τρακτέρ, παρά και ενάντια στο χιονιά και κατευθύνονται σε κομβικά σημεία των εθνικών οδών για να στήσουν μπλόκα ενάντια στους φορολογικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

Από το “μέτωπο” των μπλόκων

Αποφασισμένοι να παραμείνουν πιστοί στο ραντεβού που έχουν δώσει, για σήμερα, στα Τέμπη, είναι οι αγρότες του Νομού Λάρισας, παρά τη συνεχή χιονόπτωση στον νομό που ξεκίνησε από τις πρώτες πρωινές ώρες.

Ωστόσο, λόγω των καιρικών συνθηκών, η ώρα εκκίνησης των τρακτέρ από τα έξι σημεία προσυγκέντρωσης υπολογίζεται ότι θα καθυστερήσει ένα δίωρο περίπου. Δηλαδή ενώ αρχικά ο σχεδιασμός ήταν να ξεκινήσουν γύρω στις 10 το πρωί, η ώρα εκκίνησης μετατέθηκε γύρω στις 12 το μεσημέρι καθώς αναμένεται και σταδιακή ύφεση της κακοκαιρίας.

Στο μεταξύ, επί της ΠΑΘΕ βρίσκονται τέσσερα εκχιονιστικά μηχανήματα της «Αυτοκινητόδρομος ΑΙΓΑΙΟ»- στο κομμάτι του αυτοκινητοδρόμου που είναι στην δικαιοδοσία της – προκειμένου να παραμείνει η Εθνική Οδός ανοιχτή, ενώ αυτή την ώρα η κύρια ένταση της χιονόπτωσης εντοπίζεται από τον κόμβο Νίκαιας μέχρι τον κόμβο Γυρτώνης.

Στις προθέσεις της Αστυνομίας είναι πάντως από τις 12 το μεσημέρι -λαμβάνοντας υπόψη και την ώρα που τελικά θα αρχίσουν να κινούνται επί της ΠΑΘΕ τα τρακτέρ – να διακοπεί η κυκλοφορία από τον κόμβο Γυρτώνης μέχρι τη διασταύρωση Στομίου, έως ότου τα αγροτικά μηχανήματα τακτοποιηθούν στην Τέμπη εκατέρωθεν του οδοστρώματος. Στο διάστημα αυτό η κυκλοφορία θα γίνεται από εναλλακτικές διαδρομές που θα υποδείξει η Αστυνομία με σχετική επίσημη ανακοίνωση η οποία αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ώρες.

Στις Μικροθήβες και το Αερινό είναι το σημερινό ραντεβού των αγροτών της Μαγνησίας, που ανεβαίνουν στα τρακτέρ και βγαίνουν στους δρόμους.

Δυο προσυγκεντρώσεις πραγματοποιούν οι αγρότες της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Τρικάλων.Στη συνέχεια, θα κατευθυνθούν στο μπλόκο στον κόμβο της Νίκαιας.

Μακεδονία

Διαρκώς ενδυναμώνεται το μπλόκο στο τελωνείο του Προμαχώνα, όπου ήδη έχουν συγκεντρωθεί περισσότερα από 900 τρακτέρ.Προσυγκεντρώσεις με τα τρακτέρ τους στις πλατείες των χωριών σήμερα, και κάθοδό τους σε κομβικά σημεία επί της εθνικής οδού, αποφάσισε η Πρωτοβουλία Αγροτών που αριθμεί 62 Συλλόγους σε όλη την Ελλάδα.Θεωρείται βέβαιο ότι θα στηθεί μπλόκο στον κόμβο της Κουλούρας, επί της Εγνατίας οδού στο νομό Ημαθίας, ενώ δυναμικό παρόν θα δοθεί και στους κόμβους Μαυροβουνίου και Παλιού Μηλοτόπου Πέλλας.Παρατεταγμένα τρακτέρ βρίσκονται στο Αιγίνιο Πιερίας, στις δύο εισόδους στο νομό Κιλκίς, στην Παλαιά Πέλλα, στον Πλατανότοπο Γιαννιτσών, στο Μηλότοπο και στις περιοχές Αλεξάνδρεια, Καβάσιλα, Κυψέλη και Νησί του νομού Ημαθίας.Τρακτέρ έχουν παραταχθεί και σε άλλες περιοχές του νομού Σερρών και ο σχεδιασμός είναι να κατευθυνθούν από σήμερα σε σημεία που χρειάζονται ενδυνάμωση.Μπλόκο στήνεται και στην περιοχή Κοκκινογείων στη Δράμα. Αγρότες από τη Βόρεια Χαλκιδική και την ανατολική Θεσσαλονίκη σχεδιάζουν μπλόκο στην περιοχή του αεροδρομίου.

Στερεά Ελλάδα

Σε στάση αναμονής με προσυγκεντρώσεις και προσπάθεια μαζικοποίησης των μπλόκων κινούνται οι αγρότες και στη Βοιωτία και στη Φθιώτιδα Στόχος τους είναι να συγκροτήσουν ένα ενιαίο μπλόκο στην περιοχή του Κάστρου Βοιωτίας στο 110 χιλ. της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας. Στη Φθιώτιδα στο 210 χιλ. της Εθνικής Οδού Αθηνών Λαμίας έχουν παραταχθεί περίπου 50 τρακτέρ από την αρχή της βδομάδας. Επίσης, κεντρικός στόχος είναι να δημιουργήσουν ένα μεγάλο μπλοκ με αγροτικά μηχανήματα στην περιοχή της Ανθήλης. Τρακτέρ από τα χωριά του Δομοκού αναμένεται να συγκεντρωθούν στο 43ο χιλ. της επαρχιακής οδού Λαμίας-Δομοκού-Καρδίτσας.

Πελοπόννησος

Στην εθνική οδό Πατρών-Πύργου στον κόμβο της Κάτω Αχαϊας θα παρατάξουν οι αγρότες τα τρακτέρ τους από το μεσημέρι.Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι αγρότες στην είσοδο του Κουτσοποδίου Αργολίδας, στο σταθμό του τραίνου.Στη Λακωνία, οι αγρότες ομόφωνα αποφάσισαν, να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές κινητοποιήσεις.

Ηπειρος

Στα Ιωάννινα, με δυο προσυγκεντρώσεις στην γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη και στην Ανατολή- οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες του νομού, κατεβαίνουν με τα τρακτέρ στους δρόμους. Στην συνέχεια, θα πραγματοποιήσουν πορεία προς την Περιφέρεια Ηπείρου.

Κρήτη

Στην κατάληψη του περιφερειακού καταστήματος του ΟΓΑ στο Ηράκλειο προχωρούν οι αγρότες ανοίγοντας τον χορό των κινητοποιήσεων ενάντια στα συζητούμενα ασφαλιστικά και φορολογικά μέτρα. Στη Φθιώτιδα στο 210 χιλ. της Εθνικής Οδού Αθηνών Λαμίας έχουν παραταχθεί περίπου 50 τρακτέρ από την αρχή της βδομάδας.Τρακτέρ από τα χωριά του Δομοκού αναμένεται να συγκεντρωθούν στο 43ο χιλ. της επαρχιακής οδού Λαμίας-Δομοκού-Καρδίτσας.

Άρτα

Στους δρόμους βγήκαν και οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Ηπείρου, υποστηρίζοντας ότι το προωθούμενο ασφαλιστικό θα βάλει ταφόπλακα στον πρωτογενή τομέα. Μάλιστα, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, αγρότες της Άρτας έκλεισαν την εθνική οδό Άρτας-Αθήνα στο ύψος του Κομποτίου. Από το πρωί είχαν παρατάξει τρακτέρ, αγροτικά και άλλα γεωργικά μηχανήματα στην εθνική οδό, ενώ σε ένδειξη διαμαρτυρίας έκαψαν σανό στον δρόμο και πέταξαν γάλα.

Πορεία με τα τρακτέρ από τα σημεία προσυγκέντρωσης, τη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη και την Ανατολή, προς το κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων, πραγματοποιούν παράλληλα αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού, με προορισμό την Περιφέρεια Ηπείρου. Στην προσυγκέντρωση στη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη βρέθηκε, στις 10:30, ο επικεφαλής της ΛΑΕ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος χαιρέτησε τις κινητοποιήσεις τους και δήλωσε ότι μαζί με τους συνταξιούχους, τους επαγγελματίες και όλους τους πολίτες, «θα μπλοκάρουν το αντιασφαλιστικό έκτρωμα της κυβέρνησης».

Από τα επεισόδια στην Κομοτηνή:

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ