Στην Αθήνα οι μετανάστες από Ειδομένη μετά από πολύωρη αστυνομική «σκούπα»

Μετά από 10 ώρες ολοκληρώθηκε η επιχείρηση από την αστυνομία απομάκρυνσης των μεταναστών που βρίσκονταν στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ. Λίγο πριν τις επτά το απόγευμα, η αστυνομία, που είχε διακόψει την κυκλοφορία στην εθνική οδό προς Ειδομένη επέτρεψε τη διέλευση προς το χωριό και τα πρώτα λεωφορεία με πρόσφυγες έχουν ήδη ξεκινήσει το ταξίδι τους.  Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, αυτή τη στιγμή στον καταυλισμό, έχουν μπει μέλη εθελοντικών οργανώσεων και ΜΚΟ και προσπαθούν να οργανώσουν ξανά τον χώρο προκειμένου να συνεχίσουν να υποδέχονται απρόσκοπτα πρόσφυγες που κατευθύνονται προς Ειδομένη για να περάσουν στη γειτονική χώρα.

Συνολικά από το πρωί, 46 λεωφορεία με μετανάστες, που απομακρύνθηκαν από την αστυνομία έφυγαν από τον χώρο και κατευθύνθηκαν, τα περισσότερα, προς την Αθήνα. Στα λεωφορεία επιβαίνουν περίπου 2.300 πρόσφυγες από το Πακιστάν, τη Σομαλία, το Μαρόκο, την Αλγερία και το Μπανγκλαντές που, όπως έγινε γνωστό, μόλις φθάσουν Αθήνα θα φιλοξενηθούν σε δομές ανοιχτής φιλοξενίας, και συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού και του Tae kwon Do Παλαιού Φαλήρου.

Κατά την αστυνομική επιχείρηση απομακρύνθηκαν οι δημοσιογράφοι και οι φωτορεπόρτερ, «προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία τους από ενδεχόμενες προκλήσεις και εντάσεις ή απειλητικές και επιθετικές συμπεριφορές» αναφέρεται σε ανακοίνωση της αστυνομίας. Η αστυνομία προσήγαγε δύο δημοσιογράφους και δυο φωτορεπόρτερ που βρίσκονταν κοντά στον καταυλισμό των προσφύγων και αφού έγινε εξακρίβωση των στοιχείων τους αφέθηκαν ελεύθεροι αλλά και δέκα μετανάστες.

Μετά το τέλος της επιχείρησης η παρουσία τους στον καταυλισμό επιτράπηκε και πάλι, μαζί με εθελοντές και μέλη ΜΚΟ, που εισήλθαν για να ξαναστήσουν τις εγκαταστάσεις. Η εικόνα που αντίκρυσαν ήταν σκηνές που εγκαταλείφθηκαν ξαφνικά, παιχνίδια πεταμένα, παπούτσια, τρόφιμα μισοφαγωμένα και απόλυτη ησυχία.

Αργά το απόγευμα της Τετάρτης ξεκίνησε και πάλι η ροή προσφύγων, που ανέμεναν σε σημείο 15 χιλιόμετρα μακριά από την Ειδομένη, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αστυνομική επιχείρηση και να τους επιτραπεί εκ νέου η είσοδος στην ουδέτερη ζώνη. Λεωφορεία φτάνουν πλέον στον καταυλισμό και οι επιβάτες τους -όλοι Σύροι, Αφγανοί και Ιρακινοί- περνούν τους ελέγχους με σχετικά γρήγορες διαδικασίες και εισέρχονται στην ΠΓΔΜ.

Οι σιδηροδρομικές γραμμές απελευθερώθηκαν, για να επιτραπεί ξανά η διέλευση αμαξοστοιχιών που είχαν μπλοκάρει τις τελευταίες μέρες στα σύνορα. Περιμετρικά τους, παρέμεναν μόνο οι άδειες σκηνές, ενώ συνεργεία του δήμου Παιονίας καθάριζαν από τα σκουπίδια όλο τον καταυλισμό.