Πρόσωπο της χρονιάς η Μέρκελ σύμφωνα με τους Times

Η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ είναι το πρόσωπο της χρονιάς, σύμφωνα με το περιοδικό Time. Το αμερικανικό περιοδικό την επέλεξε σαν τη σημαντικότερη προσωπικότητα της χρονιάς, λόγω της “αποτελεσματικότητας που επέδειξε στη διαχείριση της ευρωπαϊκής κρίσης και του ελληνικού ζητήματος”, για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού καθώς και για τη συμμετοχή της στη μάχη κατά των τζιχαντιστών.

Η διευθύντρια έκδοσης του Time, Nancy Gibbs, υπογραμμίζει για την ακρίβεια, σε ανακοίνωσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, την αντίδραση της Άνγκελα Μέρκελ στην ελληνική κρίση και στην μεταναστευτική κρίση, καθώς και την απάντησή της στην απειλή της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

“Είδε τους πρόσφυγες ως θύματα που πρέπει να διασωθούν παρά ως εισβολείς που πρέπει να εκδιωχθούν”, γράφει η Gibbs. “Μπορεί να μη συμφωνείτε μαζί της ή όχι, αλλά ότι και να πείτε η Μέρκελ δεν διαλέγει ποτέ τον εύκολο δρόμο. Οι ηγέτες δοκιμάζονται μόνο όταν οι άνθρωποι δεν θέλουν να ακολουθήσουν”, συμπληρώνει.

To σκεπτικό του περιοδικού, εκφράζεται ως εξής: “Η προοπτική της ελληνικής χρεωκοπίας απείλησε ανοικτά την ύπαρξη της Ευρωζώνης, η προσφυγική κρίση έθεσε υπό αμφισβήτηση την πολιτική ανοιχτών συνόρων της ηπείρου και, τέλος, οι αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι έφεραν ξανά τη δυσπιστία στα κράτη-μέλη και την τάση να κλείσουν τις πόρτες τους σε κάθε ξένο στοιχείο, όπως σημειώνει η επετειακή έκδοση. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Τime, που αναδημοσιεύει το news247, “η Μέρκελ στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, καταφέρνοντας να συμβιβάσει φαινομενικά ασυμβίβαστες πλευρές και απόψεις. Με τις αξίες της ανθρωπιάς, της γενναιοδωρίας και της ανοχής ως γνώμονα, η Γερμανίδα καγκελάριος έδειξε ότι η δύναμη της Γερμανίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη σωτηρία αντί για την καταστροφή”.

Στη λίστα του περιοδικού περιλαμβάνονταν επίσης, ο ηγέτης του ISIS, Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, οι ακτιβιστές του κινήματος Black Lives Matter, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Ντόναλντ Τραμπ, ο διευθύνων σύμβουλος του Uber Τράβις Καλάνικ, ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί και η Κέιτλιν Τζένερ. Στη δεύτερη θέση για φέτος κατετάγη ο Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγντάντι και στην τρίτη ο Ντόναλντ Τραμπ.

Πέρυσι, πρόσωπα της χρονιάς είχαν ανακηρυχθεί από το περιοδικό οι Ebola Fighters, που εργάστηκαν ενάντια στην πιο θανατηφόρα επιδημία του Έμπολα.

time