Επιστρέφουν οι μαθητές από την Άρτα που έπεσαν θύματα απάτης με ταξίδι στην Ελβετία

Μία ημέρα νωρίτερα από την προγραμματισμένη ημερομηνία επιστρέφουν από την εκδρομή τους στην Ελβετία, με στόχο να δουν και το CERN, οι μαθητές της Β’ τάξης του 3ου Λυκείου Άρτας, καθώς εξαπατήθηκαν από ταξιδιωτικό γραφείο που διοργάνωσε την εκδρομή.

Να σημειώσουμε ότι οι μαθητές μαζί με τους 3 συνοδούς καθηγητές τους είχαν καταβάλει 320 ευρώ έκαστος προκειμένου να εξασφαλίσουν διαμονή σε ξενοδοχείο και εισιτήρια επιστροφής, ωστόσο όταν έφτασαν στην Ελβετία διαπίστωσαν ότι τα χρήματα που είχαν δώσει είχαν κάνει «φτερά» καθώς ούτε ξενοδοχείο πληρώθηκε ποτέ, αλλά ούτε και τα εισιτήρια.

Σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Σκανδάλη, πατέρα ενός μαθητή του 3ου Λυκείου Άρτας, τα παιδιά φιλοξενήθηκαν χθες σε ξενοδοχείο χωρίς να πληρώσουν. Σήμερα, ξεκίνησαν το ταξίδι της επιστροφής με λεωφορείο (σ.σ. ο οδηγός του οποίου επίσης δεν έχει πληρωθεί) το οποίο θα τους μεταφέρει έως την Ανκόνα και από εκεί θα μεταβούν στην Ελλάδα.

Μιλώντας στη ΝΕΡΙΤ, ο κ. Σκανδάλης είπε ακόμη ότι το επίμαχο ταξιδιωτικό πρακτορείο επελέγη κατόπιν διαγωνισμού. «Έχει ακολουθήσει και άλλη φορά παρόμοια τακτική» κατήγγειλε ο πατέρας του μαθητή.

«Τα παιδιά επιστρέφουν, είναι ασφαλή, βρίσκονται καθοδόν προς στην Ανκόνα και αύριο θα είναι στην Άρτα», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του σχολείου κ. Βαγγέλης Καραμπάς και εξηγεί τι ακριβώς συνέβη, με το ταξιδιωτικό πρακτορείο.

Χθες, όπως λέει, “διαπιστώθηκε ότι το τουριστικό πρακτορείο που ανέλαβε την διοργάνωση της εκδρομής, δεν είχε κλείσει τα εισιτήρια επιστροφής από την Ανκόνα και δεν είχαν γίνει κρατήσεις στο πλοίο. Στην συνέχεια, αποκαλύφθηκε ότι, αν και το σχολείο έδωσε τα χρήματα κανονικά στο ταξιδιωτικό πρακτορείο που έκανε τις κρατήσεις, δεν πληρώθηκαν τα ξενοδοχεία και το φαγητό. Ωστόσο, οι μαθητές που έμειναν εκεί και έφαγαν κανονικά. Το πρόβλημα τώρα είναι δικό μας, δηλαδή πώς θα πληρωθούν όλα αυτά“, επισημαίνει ο διευθυντής.

Σχετική ανακοίνωση για το ζήτημα εξέδωσε σήμερα το πρωί το Υπουργείο Παιδείας:

“Επιλύθηκε το θέμα αναφορικά με την εκπαιδευτική εκδρομή των σαράντα τεσσάρων μαθητριών και μαθητών της Β’ Λυκείου του 3ου Λυκείου Άρτας και των τεσσάρων εκπαιδευτικών συνοδών στο Cern της Ελβετίας. Όπως διαπιστώθηκε, το ταξιδιωτικό γραφείο που υπέγραψε σύμβαση με το 3ο Λύκειο Άρτας για την τετραήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη (από τη Δευτέρα 20/4 έως την Παρασκευή 24/4), δεν τήρησε τις υποχρεώσεις του, ως όφειλε, αναφορικά με τη διαμονή και τα εισιτήρια επιστροφής.

Η λύση βρέθηκε χθες το απόγευμα -όταν σε άριστη συνεργασία με τους αρμοδίους- η αποστολή διέμεινε κανονικά στο ξενοδοχείο και σήμερα το πρωί αναχώρησε για την Αγκόνα, απ’ όπου θα επιστρέψει με το πλοίο της γραμμής στην Ηγουμενίτσα.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων σε επικοινωνία με τον Διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας κ. Κωνσταντίνο Δημητρίου διέταξε την διενέργεια όλων των νόμιμων ενεργειών προκειμένου να καταλογιστούν οι ευθύνες στο εν λόγω ταξιδιωτικό γραφείο.

Η ηγεσία του υπουργείου προτίθεται από την καινούργια σχολική χρονιά να επανεξετάσει το θέμα των σχολικών εκδρομών, διασφαλίζοντας ότι τα ταξιδιωτικά πρακτορεία που θα αναλαμβάνουν την μεταφορά και τη διαμονή των μαθητών καθώς θα είναι πιστοποιημένα, οι δε μαθητές πλήρως ασφαλισμένοι με συμβόλαια που θα επισυνάπτονται στα ταξιδιωτικά έγγραφα”.