Η ροή φυσικού αερίου από την Ελλάδα προ τη Βουλγαρία και από εκεί στις υπόλοιπες Βαλκανικές χώρες έως και την Ουκρανία, μέσω του ελληνοβουλγαρικού διασυνδετήριου αγωγού IGB, θα αρχίσει την 1η Οκτωβρίου.
Σε τελετή που θα πραγματοποιηθεί στη Σόφια, θα «υποδεχθούν» τις πρώτες ποσότητες αερίου ηγέτες της Βαλκανικής αλλά και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ, έχει προσκαλέσει τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα συνοδεύεται από τον υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, τους προέδρους της Σερβίας και της Βόρειας Μακεδονίας, τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας και τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν.
Η Βουλγαρία θα γεμίζει τις «δεξαμενές» με αζέρικο φυσικό αέριο το οποίο θα καταφθάνει από την Ελλάδα. Ο αγωγός IGB, μήκους 182 χιλιόμετρων, ξεκινάει από την Κομοτηνή και εισέρχεται στην πόλη Στάρα Ζαγόρα και αρχικά θα μεταφέρει, ετησίως, 3 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου αλλά η συνολική δυναμικότητα μεταφοράς θα είναι 5 δισ. κυβικά μέτρα.
Στα τέλη του 2023, στον ελληνοβουλαγρικό αγωγό θα μπαίνουν σημαντικές ποσότητες από το υγροποιημένο LNG της Αλεξανδρούπολης. Από τη θαλάσσια εξέδρα θα διοχετεύεται στον ΤΑΡ στη στεριά και στο ύψος της Κομοτηνής, μέσω του IGB, θα μεταφέρεται στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Έτσι η χώρα μας μετατρέπεται σε πύλη εισόδου ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και συμβάλει στην απεξάρτηση από τις ρωσικές ενεργειακές πηγές. Με την έναρξη της λειτουργίας του IGB το ρωσικό μονοπώλιο «σπάει», ενώ ακόμη ένας αγωγός έχει συμφωνηθεί για να μεταφέρει αέριο προς τη Βόρεια Μακεδονία και από εκεί βορειότερα στη Σερβία, το Κόσοβο και τις γειτονικές χώρες.
Οι αναλυτές εκτιμούν πως με τους ενεργειακούς αγωγούς και τους οδικούς άξονες αναβαθμίζεται η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.