Μαγιορκίνης για κορωνοϊό: H καμπύλη κάμπτεται, που σημαίνει ότι η μεταδοτικότητα αρχίζει και πέφτει

Για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα μίλησε σήμερα ο καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όπως ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, «κάμπτεται η μεταδοτικότητα. Υπάρχει η λεγόμενη κορύφωση της μεταδοτικότητας που πρέπει να ολοκληρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς η καμπύλη κάμπτεται, που σημαίνει ότι η μεταδοτικότητα αρχίζει και πέφτει».

«Η αναφορά του ΕΟΔΥ θα είναι πιο αντικειμενική όταν γίνεται μια φορά την εβδομάδα. Η καθημερινή αναφορά είχε σημασία στην διάρκεια της επείγουσας φάσης. Τους αριθμούς των ημερήσιων κρουσμάτων θα μπορείς να τους βρεις και στο διαδίκτυο και να έχει εικόνα ο κόσμος, αλλά η εβδομαδιαία ανακοίνωση θα περιέχει πιο αντικειμενικά στοιχεία», σημείωσε ο καθηγητής επιδημιολογίας, αναφερόμενος στην πρώτη ημέρα χωρίς ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, η οποία πλέον θα γίνεται από τον ΕΟΔΥ σε εβδομαδιαία βάση, κάθε Τρίτη.

Σχετικά με τις «εστίες μετάδοσης» που ευθύνονται για τα χιλιάδες νέα κρούσματα, ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι «η μεταδοτικότητα σχετίζεται αυτήν την περίοδο με χώρους διασκέδασης, που αυτήν την περίοδο είναι ανοιχτοί. Εκεί ο κόσμος πηγαίνει χωρίς μάσκα, δεν μπορούν να φορέσουν μάσκα εκεί και έρχονται σε επαφή με άλλους ανθρώπους που βρίσκονται εκεί. Φαίνεται πως οι εστίες της μετάδοσης είναι εκεί».