Ακραία προκλητικότητα από τουρκική ιστοσελίδα - «Τα 3/4 της Κρήτης ανήκουν στην Τουρκία!»

Μετά την παρουσίαση του χάρτη του εθνικιστή ηγέτη του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος απεικονίζει τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και την Κρήτη ως τουρκικά εδάφη, σε μια νέα προκλητική κίνηση προχώρησε τουρκική ιστοσελίδα.

Ειδικότερα, το τουρκικό TR Haber παρουσιάζει τα 3/4 της Κρήτης ως τουρκικά και υποστηρίζει ότι η παρουσία της Ελλάδας και των ΗΠΑ στο νησί είναι παράνομες.

Μάλιστα η ιστοσελίδα παρουσιάζει και σχετικό χάρτη. “Τα 3/4 της Κρήτης ανήκουν στην Τουρκία! Η παρουσία των ΗΠΑ και της Ελλάδας εκεί είναι παράνομη”, είναι ο τίτλος του προκλητικού άρθρου.

“Μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, που είχε ως αποτέλεσμα την ήττα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, πολλά νησιά που ανήκαν στους Τούρκους στο Αιγαίο έμειναν με αβέβαιο νομικό καθεστώς. Το σημαντικότερο από αυτά τα νησιά, που δωρίστηκαν στους Έλληνες από τις κυρίαρχες δυνάμεις της περιόδου χωρίς την έγκριση της Τουρκίας, είναι αναμφίβολα η Κρήτη, με τη θέση της να θυμίζει αεροπλανοφόρο στη μέση της Μεσογείου”, αναφέρει το προκλητικό κείμενο του TR Haber.

“Η Κρήτη, ένα από τα νησιά του οποίου το νομικό καθεστώς παρέμεινε στο κενό για έναν αιώνα μετά τον πόλεμο, δεν ανήκε ποτέ στα χαρτιά στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει επίσημη συμφωνία ότι η Αθήνα κατέχει όλο αυτό το νησί”, σημειώνει παράλληλα η τουρκική ιστοσελίδα.

tourkiko1

“Η Συμφωνία του Λονδίνου (30/5/1913) όριζε τη μεταβίβαση της Κρήτης στις “συμμαχικές δυνάμεις”. Αυτά τα “συμμαχικά κράτη” που καθορίστηκαν από την Αγγλία αποτελούνταν από τη Βουλγαρία, το Μαυροβούνιο, τη Σερβία και την Ελλάδα. Μετά τη μεταφορά της Κρήτης σε αυτές τις τέσσερις χώρες, η Βουλγαρία, το Μαυροβούνιο και η Σερβία αποχώρησαν από τη συμφωνία και παραιτήθηκαν των δικαιωμάτων τους. Με την αποχώρηση των τριών αυτών χωρών, ενώ αναμενόταν ότι τα 3/4 της Κρήτης θα περνούσαν στον πρώην ιδιοκτήτη της, δηλαδή στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, η Αθήνα δημιούργησε de facto κατάσταση καταλαμβάνοντας ολόκληρο το νησί”, αναφέρει το TR Haber.

bacthelin__3_

Παρουσιάζονται μάλιστα και δηλώσεις του πρώην Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, Ουμίτ Γιαλίμ, ο οποίος δήλωσε ότι τα 3/4 της Κρήτης ανήκουν στην Τουρκία, όπως και τα γύρω νησιά τα οποία θα πρέπει να εκκενωθούν άμεσα.