Στις 5 Σεπτεμβρίου θα ανακοινώσουν τον διάδοχο του Τζόνσον οι Συντηρητικοί

Στις 5 Σεπτεμβρίου θα ανακοινώσει το Συντηρητικό κόμμα τον διάδοχο του Βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, μετά τις ψηφοφορίες μεταξύ των μελών του, με βάση τους κανόνες που ανακοινώθηκαν απόψε από την αποκαλούμενη «Επιτροπή 1922».

Οι υποψήφιοι θα έχουν περιθώριο μόνο μία ημέρα, την αυριανή, για να καταθέσουν τις υποψηφιότητες τους και οι ψηφοφορίες θα ξεκινήσουν την Τετάρτη μέχρι να μείνουν μόνο οι επικρατέστεροι δύο, κάτι που ενδεχομένως να γίνει μέχρι την Δευτέρα.

Ο κάθε υποψήφιος θα πρέπει να εξασφαλίσει προηγουμένως τη στήριξη τουλάχιστον 20 βουλευτών. Μέχρι σήμερα, 11 στελέχη του κόμματος έχουν ανακοινώσει ότι θα θέσουν υποψηφιότητα για την ηγεσία του.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ, η πρώτη ψηφοφορία, από τα 360 μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας των Τόρις, θα διεξαχθεί το απόγευμα της προσεχούς Τετάρτης, με το αποτέλεσμα να ανακοινώνεται το ίδιο βράδυ. Όποιος υποψήφιος δεν συγκεντρώσει 30 ψήφους, θα αποκλειστεί από τον επόμενο γύρο.

Η δεύτερη ψηφοφορία θα διεξαχθεί πιθανότατα την επομένη, δηλαδή την Πέμπτη 14 Ιουλίου, με τον υποψήφιο που θα συγκεντρώσει τις λιγότερες ψήφους να αποκλείεται.

Θα ακολουθήσουν όσες ψηφοφορίες απαιτούνται την επόμενη εβδομάδα, αρχής γενομένης τη Δευτέρα, μέχρις ότου απομείνει το τελικό ζευγάρι υποψηφίων – πριν από τις 21 Ιουλίου που η Βουλή των Κοινοτήτων αρχίζει το θερινό διάλειμμα.

Κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου του καλοκαιριού, οι δύο τελικοί υποψήφιοι θα συμμετάσχουν σε μια σειρά προεκλογικών αναμετρήσεων στις περιφερειακές βάσεις του Συντηρητικού Κόμματος, όπου η βάση του κόμματος θα μπορεί να θέτει τα ερωτήματά της.

Τα περίπου 200.000 μέλη του Συντηρητικού Κόμματος θα επιλέξουν να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο τον υποψήφιο της προτίμησής τους έως το τέλος Αυγούστου, με το αποτέλεσμα να ανακοινώνεται στις 5 Σεπτεμβρίου.