Άνοιγμα σχολείων στις 10 Ιανουαρίου με 3 self test - Έλεγχος σε όλo το τμήμα σε περίπτωση κρούσματος

Τις τελικές αποφάσεις σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου και το υγειονομικό πρωτόκολλο που καλούνται να ακολουθήσουν μαθητές, εκπαιδευτικοί, διοικητικό και λοιπό προσωπικό ανακοίνωσαν το απόγευμα της Τρίτης η υπουργός Παιδείας ,Νίκη Κεραμέως, και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Επιτροπή και  κυβέρνηση κατέληξαν να ανοίξουν τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου με τρεις αλλαγές στα υγειονομικά πρωτόκολλα. Η υπουργός Παιδείας Νίκη  Κεραμέως, ανακοίνωσε τις τρεις αλλαγές όσον αφορά τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύσουν από τη Δευτέρα 10/1.

Τρεις βασικές αλλαγές στα σχολεία:

  • Ένα επιπλέον self  για την πρώτη βδομάδα –  10  έως 15  Ιανουαρίου. Τρία δωρεάν self test. To πρώτο self test θα γίνει την Κυριακή τα άλλα δύο Τρίτη και Πέμπτη.
  • Τα δωρεάν 2 εβδομαδιαία self test θα διενεργούνται και από τους εμβολιασμένους μαθητές και από τους εμβολιασμένους καθηγητές
  • Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη θα γίνονται εντατικοί έλεγχοι σε όλο το τμήμα. Οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα πρέπει, σε αυτή την περίπτωση, να κάνουν πέντε test την εβδομάδα. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να υποβάλλονται σε τρία self test και δυο rapid test. Το ίδιο ισχύει και για τους ανεμβολίαστους καθηγητές

Σχετικά με τους εκπαιδευτικούς:

  • Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν και αυτοί 5 τεστ σε 5 ημέρες: δύο rapid και ένα self test, επιπλέον των δύο rapid που ήδη κάνουν την εβδομάδα.
  • Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν 3 self test δωρεάν την εβδομάδα.

«Όλες οι άλλες προβλέψεις του πρωτοκόλλου, όπως για παράδειγμα τα υποχρεωτικά rapid test για εκπαιδευτικούς που δεν είναι εμβολιασμένοι, η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, η αναστολή των εκδρομών, εξακολουθούν να ισχύουν. Θα υπάρξουν αναλυτικές ερωτήσεις/απαντήσεις για τα νέα πρωτόκολλα», τόνισε.

Τα πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στις υπόλοιπες εκπαιδευτικές δομές, για παράδειγμα στα πανεπιστήμια, τα οποία έχουν και υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, επίσης παραμένουν ως έχουν.

Την αλλαγή του τρόπου έκδοσης του πιστοποιητικού νόσησης ανακοίνωσε αρχικά ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα ο κ. Πλεύρης επεσήμανε τα εξής:

  • όσοι είναι εμβολιασμένοι θα αρκεί να έχουν θετικό rapid test για την έκδοση πιστοποιητικού νόσησης
  • όσοι είναι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να έχουν θετικό μοριακό έλεγχο (PCR τεστ) για την έκδοση πιστοποιητικού νόσησης
  • για τους εργαζομένους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, προκειμένου να δοθεί αναρρωτική άδεια αρκεί το θετικό rapid test.

self1

self2

self3

Δείτε τις σχετικές ανακοινώσεις από τους υπουργούς Υγείας και Παιδείας, καθώς και την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.