Μητσοτάκης: Δωρεάν self test σε εμβολιασμένους και μη - Πότε πρέπει να γίνουν

Εκτός από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό όλων των άνω των 60 ετών και την επιβολή μηνιαίου προστίμου 100 ευρώ, εάν δεν κλείσουν το ραντεβού για τον εμβολιασμό τους, με απόλυτη προτεραιότητα έως τις 16 Ιανουαρίου 2021, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε και την παροχή δύο δωρεάν self test για όλους τους ενηλίκους εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, για το διάστημα της εορταστικής περιόδου.

Στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίαζε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως οι άνω των 60 ετών που δεν θα έχουν εμβολιαστεί και δεν έχουν κλείσει ραντεβού για την πρώτη δόση μέχρι τις 16 Ιανουαρίου θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο 100 ευρώ.

Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Video:

Πότε θα διατεθούν τα δωρεάν self test σε όλους τους ενηλίκους, εμβολιασμένους και μη

Παράλληλα όμως ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε και ένα ακόμη συμπληρωματικό μέτρο εν όψει των Χριστουγέννων, προκειμένου να εντοπιστούν πιθανοί ασυμπτωματικοί φορείς.

Για τον σκοπό αυτό  θα δοθεί από ένα δωρεάν self-test σε κάθε ενήλικο, εμβολιασμένο και μη,  στο διάστημα από τις 6 έως τις 12 Δεκεμβρίου.

Το ίδιο ακριβώς θα γίνει και από τις 3 έως τις 7 Ιανουαρίου «ώστε να παρακολουθήσουμε την πορεία της μετάδοσης της πανδημίας στην διάρκεια των γιορτών», όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Μάλιστα τόνισε πως είναι σημαντικό όλοι να ελεγχόμαστε, κατά τις συναθροίσεις των ημερών.

Πρόσθεσε δε, ότι έχουν εξασφαλιστεί μέσα από την Πολιτική Προστασία ακόμα 20 εκατομμύρια self-tests και για τις ανάγκες των σχολείων.

Με την μετάλλαξη Όμικρον να προκαλεί συναγερμό παγκοσμίως στην ιατρική κοινότητα, στόχος των νέων μέτρων εν όψει των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι να προστατευθούν η κοινωνία και η οικονομία. Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης περισσότερα στοιχεία για την νέα μετάλλαξη, θα γνωρίζουμε σε δύο εβδομάδες, ωστόσο είναι μαθηματικά βέβαιο και αναμενόμενο, πως κρούσματα θα εντοπιστούν και στην Ελλάδα και πρέπει να είμαστε έτοιμοι και θωρακισμένοι και μπροστά σε αυτήν την προοπτική πλέον.

Την εξειδίκευση των πρόσθετων αυτών μέτρων αναλυτικά, θα την κάνει αύριο Τρίτη 1η Δεκεμβρίου 2021, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, όπως προανήγγειλε ο πρωθυπουργός.

 

Διαβάστε ακόμα: ΕΜΑ: Παραμένουν αποτελεσματικά τα εμβόλια – Ίσως χρειαστεί νέο για την Όμικρον