«Το πρόστιμο δεν είναι ποινή, μα αντίτιμο υγείας» - Στοιχεία για τους 60+ σε άλλες χώρες (Video)

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός «από τους 580.000 ανεμβολίαστους συμπολίτες μας άνω των 60 ετών, δυστυχώς μόνο 60.000 έσπευσαν να εμβολιαστούν εντός του μήνα Νοεμβρίου. Και είναι κυρίως οι άνω των 60 οι οποίοι νοσηλεύονται και δυστυχώς πολλοί από αυτούς χάνονται.

Στην Πορτογαλία όπου οι άνω των 60 έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό της τάξης του 98%, οι κατειλημμένες ΜΕΘ και οι απώλειες είναι ελάχιστες. Στην Ελλάδα, παρά την πολύ μεγάλη προσπάθεια που όλοι έχουμε καταβάλει, το ποσοστό εμβολιασμού σε αυτές τις ηλικίες κινείται ακόμα στο 83%.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η σημασία του εμβολίου ενός 70άρη ισοδυναμεί με 34 εμβολιασμούς νεότερων από πλευράς δημόσιας υγείας.

Οι άνω των 60 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει έως τις 16 Ιανουαρίου 2022, να έχουν κλείσει το ραντεβού τους, ώστε να κάνουν την πρώτη δόση. Θα έχουν απόλυτη προτεραιότητα στο σύστημα για να εμβολιαστούν πρώτοι.

Διαφορετικά, κάθε μήνα θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ το οποίο θα βεβαιώνεται άμεσα από την ΑΑΔΕ.

Και με νόμο τα χρήματα αυτά θα συγκεντρώνονται σε ένα ειδικό ταμείο το οποίο θα χρηματοδοτεί τα νοσοκομεία.

Δεν είναι ποινή. Είναι ένα αντίτιμο υγείας. Ένα κίνητρο προφύλαξης, μια ώθηση ζωής αλλά πιστεύω ότι είναι και μια πράξη δικαιοσύνης απέναντι στους πολύ περισσότερους εμβολιασμένους. Δεν γίνεται σήμερα κάποιοι να στερούνται τις υπηρεσίες του συστήματος υγείας που τις έχουν ανάγκη επειδή κάποιοι άλλοι αρνούνται πεισματικά να πράξουν το αυτονόητο.

Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στο Video: «Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στους άνω των 60 ετών – Πρόστιμο 100 ευρώ, κάθε μήνα»

Η απόφαση επιβολής προστίμου και υποχρεωτικότητας εμβολιασμού για τους πολίτες άνω των 60 ετών, σημαίνει προστασία και όχι τιμωρία

Πλέον καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός όλων των πολιτών άνω των 60 ετών, όπως ανακοίνωσε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός.

«Με αυτή μας την πολιτική απόφαση, είμαι σίγουρος ότι θα σωθούν ανθρώπινες ζωές», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας ότι θα πρέπει έως τις 16 Ιανουαρίου όλοι οι ανεμβολίαστοι πολίτες άνω των 60 ετών, να έχουν κλείσει την πρώτη δόση και θα έχουν προτεραιότητα στους εμβολιασμούς.

Σε διαφορετική περίπτωση, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, κάθε μήνα θα υπάρχει – για τον καθένα – διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ που θα βεβαιώνεται από την ΑΑΔΕ και τα χρήματα αυτά θα συγκεντρώνονται σε ένα ειδικό ταμείο το οποίο θα χρηματοδοτεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ενδεικτικό είναι ότι σε χώρες που ο εμβολιασμός έχει ξεπεράσει κατά πολύ το 90% οι ημερήσιες απώλειες σε σύγκριση με τη χώρα μας είναι πολύ μικρότερες, ενώ και το Σύστημα Υγείας καταφέρνει και παίρνει σημαντική «ανάσα», σε σύγκριση με την Ελλάδα όπου πιέζεται αισθητά.

Παραδείγματα: Τι συμβαίνει στις χώρες που οι 60plus εμβολιάστηκαν σχεδόν καθολικά – Τα στοιχεία για Πορτογαλία, Δανία, Σουηδία και η σύγκριση με τα ποσοστά στην Ελλάδα

Πορτογαλία

  • Ποσοστό εμβολιασμού στους πολίτες 60+ -> 99,5%
  • Κατειλημμένες ΜΕΘ COVID -> 80
  • Ημερήσιοι θάνατοι -> 13

Δανία

  • Ποσοστό εμβολιασμού στους πολίτες 60+ -> 99,1%
  • Κατειλημμένες ΜΕΘ COVID -> 47
  • Ημερήσιοι θάνατοι -> 10

Σουηδία

  • Ποσοστό εμβολιασμού στους πολίτες 60+ -> 93,1%
  • Κατειλημμένες ΜΕΘ COVID -> 32
  • Ημερήσιοι θάνατοι -> 5

Ελλάδα

  • Ποσοστό εμβολιασμού στους πολίτες 60+ -> 83%
  • Διασωληνωμένοι ασθενείς COVID -> 657
  • Ημερήσιοι θάνατοι -> 92

Boost και στο testing ενόψει της περιόδου των Εορτών

Ενόψει των γιορτών η πολιτεία προχωρά σε ένα ακόμη συμπληρωματικό μέτρο. Στο διάστημα από τις 6 έως τις 12 Δεκεμβρίου θα διαθέσει δωρεάν ένα self-test σε κάθε ενήλικο, εμβολιασμένο και μη, ώστε να εντοπιστούν πιθανοί ασυμπτωματικοί φορείς του ιού πριν τα Χριστούγεννα.

Η ίδια ακριβώς άσκηση θα επαναληφθεί και από τις 3 έως τις 7 Ιανουαρίου ώστε να παρακολουθήσουμε την πορεία της μετάδοσης της πανδημίας στην διάρκεια των γιορτών.

Όταν έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή, τις επόμενες ημέρες, οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων».