Σημαντική αύξηση των ραντεβού για εμβολιασμό με την α' δόση - Ποια ηλικιακή ομάδα παρουσιάζει «απροθυμία»

Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν τις τελευταίες ημέρες οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού με την πρώτη δόση, την ώρα που ο αριθμός των μολύνσεων, διασωληνωμένων και θανάτων κινείται σε ιδιαιτέρως υψηλά επίπεδα.

Ειδικότερα, αυτήν την στιγμή  καταγράφονται στη χώρα 47.000 ενεργά κρούσματα, με 1 στα 4 να εντοπίζονται στην Αττική, πάνω από 7.000 στη Θεσσαλονίκη και 3.000 στη Λάρισα.

Ενόψει της εκτόξευσης του αριθμού των νέων μολύνσεων και των μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ, στο επίκεντρο των οποίων βρίσκονται οι ανεμβολίαστοι πολίτες, τις τελευταίες δέκα ημέρες , σύμφωνα με την Καθημερινή, έχουν κλειστεί συνολικά 225.547 νέα ραντεβού πρώτης δόσης.

Ο μεγαλύτερος αριθμός των νέων ραντεβού προέρχεται από τις μικρές και μεσαίες ηλικίες, με «πρωταθλητές» τις ηλικίες 18-24. Το γεγονός αυτό σχετίζεται σαφέστατα και με τους περιορισμούς πρόσβασης στα καταστήματα εστίασης.

Η επέλαση του τέταρτου κύματος  της πανδημίας έχει προβληματίσει και δημιουργήσει φόβο τους πολίτες, καθώς τα ραντεβού για την πρώτη δόση είναι ιδιαίτερα αυξημένα σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.

Σύμφωνα με τη Καθημερινή,  περιοχές όπως η Δράμα, το Κιλκίς, η Πέλλα, η Πιερία, οι Σέρρες, η Ηλεία και η Δυτική Αττική βρίσκονται πολύ ψηλά στα ραντεβού πρώτης δόσης. Στην κορυφή είναι η Θεσσαλονίκη με 20.014 νέα ραντεβού, ενώ ψηλά στη λίστα βρίσκονται η Δυτική Αθήνα με 9.561 και η Αιτωλοακαρνανία με 5.093.

i-ekrixi-ton-kroysmaton-fernei-ektinaxi-emvoliasmon-kai-epitaxeis0

Αυτή τη στιγμή, το στοίχημα  είναι να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί σε αυτόν τον ρυθμό, δήλωσε το πρωί της Πέμπτης ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, συμπληρώνοντας έχει γίνει πλέον κατανοητό ότι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί ο ιός είναι ο εμβολιασμός.

Παράλληλα, τη σημασία της τρίτης δόσης τόνισε και ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων, Σωτήρης Τσιόδρας. Ο ίδιος επεσήμανε ότι παρόλο που  με την πάροδο του χρόνου μειώνεται η ανοσία από το εμβόλιο, οι εμβολιασμένοι είναι προστατευμένοι από τη σοβαρή νόσηση ή και τον θάνατο και εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι περισσότερες χώρες θα υιοθετήσουν την ενισχυτική δόση του εμβολίου κατά της Covid-19.