Δύσκολες ώρες για τη βόρεια Ελλάδα λόγω «Μπάλλου»- Πλημμυρισμένοι δρόμοι, απεγκλωβισμοί κατοίκων

Στη δίνη των έντονων φαινο0μένων της κακοκαιρίας «Μπάλλος» βρίσκονται τις τελευταίες ώρες Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, με τη διακοπή κυκλοφορίας στους δρόμους, τη συσσώρευση υδάτων και τις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού, να είναι ενδεικτικά του σκηνικού χάους που επικρατεί στις περιοχές αυτές της βόρειας Ελλάδας.

Σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στο 380ο χλμ. της Εγνατίας Οδού, στο ύψος της Ασπροβάλτας (ρεύμα προς Θεσσαλονίκη, τα οχήματα εκτρέπονται προς την παλιά εθνική οδό Καβάλας-Θεσσαλονίκης), στο 14ο χλμ. της επαρχιακής οδού Ρεντίνας-Λαγκαδά Δήμου Βόλβης, στην επαρχιακή οδό Λαγκαδά-Βόλβης, ύψος Ευαγγελισμού Δήμου Βόλβης, στο 90ο χλμ. της παλιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Καβάλας στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη και στην επαρχιακή οδό Θεσσαλονίκης-Μηχανιώνας, από τον κόμβο Αεροδρομίου έως τον κόμβο Ρυσίου.

Δ. Θέρμης: Δεν αντέχει πλέον ο Ανθεμούντας–Φράκαρε και υπερχείλισε

Τους λόγους για τους οποίους διεκόπη η κυκλοφορία στα δύο ρεύματα της οδού Θεσσαλονίκης – Περαίας, μετά από υπερχείλιση του ποταμού Ανθεμούντα, εξήγησε ο δήμαρχος Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος μιλώντας στο GRTimes.

O δήμαρχος έκανε λόγο για μεγάλους όγκους φερτών υλικών και κολώνων της ΔΕΗ, οι οποίες φράκαραν τη ροή του ποταμού Ανθεμούντα δημιουργώντας πολλά προβλήματα.

«Μαζεύτηκαν φερτά υλικά και κολώνες της ΔΕΗ, πολλές κολώνες της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να υπερχειλίσει το ρέμα προς την περιοχή των Φαρμακέικων. Ο Ανθεμούντας είναι μεγάλο ποτάμι που ξεκινάει από τη Βάβδο της Χαλκιδικής, και φτάνει μέχρι τη θάλασσα. Το πρόβλημα υπάρχει και στη πορεία του Ανθεμούντα, το οποίο έφτασε στα όριά του με αποτέλεσμα σε κάποια σημεία να υπερχειλίσει. Εκεί με τον μηχανισμό του δήμου, προλάβαμε κάποια προβλήματα, εκεί δηλαδή που είχαμε ιρλανδικές διαβάσεις, δεν έχουμε δηλαδή μεγάλες ζημιές» τόνισε αρχικά ο Θ. Παπαδόπουλος.

Πρόσθεσε δε, ότι «οι ζημιές σε εγκαταστάσεις είναι εδώ στην περιοχή των Φαρμακέικων, όπου υπάρχει πλημμύρα και στο αντλιοστάσιο της αποχέτευσης που έχουμε και θα έχουμε πρόβλημα στα σπίτια που είναι κατοικημένα και βρίσκονται σε χαμηλό υψόμετρο. Μιλάμε για τον δρόμο Θεσσαλονίκης – Περαίας δίπλα στο αεροδρόμιο. Από εδώ και πέρα ξεκινάει το αεροδρόμιο.

Αυτό το σημείο το έχουμε εντοπίσει εδώ και χρόνια, ότι ο Ανθεμούντας από τη Βάβδο μέχρι τη θάλασσα θα πρέπει να διαπλατύνθει. Με την κλιματική αλλαγή ο Ανθεμούντας δεν θα μπορούσε να λειτουργεί όπως λειτουργούσε πάντα».

Μέχρι και αυτή την ώρα σε εξέλιξη βρίσκονται εργασίες για τη διάνοιξη του Ανθεμούντα προκειμένου το νερό να κατευθύνεται προς τη θάλασσα με μεγαλύτερη ευκολία.

Υπερχείλισε ρέμα στην Ολυμπιάδα

Πολλά προβλήματα εντοπίζονται και στη Χαλκιδική, καθώς υπερχείλισε το ρέμα που διασχίζει την Ολυμπιάδα στον Δήμο Αριστοτέλη, λόγω της έντονης βροχόπτωσης. «Δυστυχώς, δεν άντεξε και έσπασε το ρέμα που περνάει μέσα από το χωριό σε τρία σημεία, υπερχείλισε, και δημιουργήθηκε ένα ρέμα, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν κάποια σπίτια στην Ολυμπιάδα», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ολυμπιάδας, Γιάννης Πετράκης.

Σύμφωνα με τον κ. Πετράκη, κάποιες κατοικίες πλημμύρισαν, ενώ χρειάστηκε να απομακρυνθεί σε ασφαλές σημείο κι ένας 55χρονος, ο οποίος εγκλωβίστηκε στο σπίτι του από τη μεγάλη συγκέντρωση υδάτων.

«Χρειάστηκε ένας 55χρονος άνδρας να μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο, καθώς δεν μπορούσε να φύγει από την εξοχική κατοικία του, με τη στάθμη του νερού στο συγκεκριμένο σημείο να ξεπερνά το μισό μέτρο», εξήγησε ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ολυμπιάδας.

Πυκνή ομίχλη στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης–Μουδανιών – Δύο απεγκλωβισμοί

Πυκνή ομίχλη καταγράφεται, μετά την ισχυρή βροχόπτωση, στην Εθνικό Οδό Θεσσαλονίκης-Μουδανιών από το ύψος του Κάτω Σχολαρίου. Το πρόβλημα εντοπίζεται μέχρι την περιοχή της Καρδίας και μετά υποχωρεί με την ορατότητα να βελτιώνεται, ωστόσο χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από τους οδηγούς.

Στον απεγκλωβισμό δύο ατόμων, που εγκλωβίστηκαν σε αποθήκη στην περιοχή Φαρμακέικα στη Θεσσαλονίκη, προχώρησαν συνεργεία του δήμου Θέρμης που μέχρι αυτή την ώρα εργάζονται για τη διάνοιξη του ποταμού Ανθεμούντα ώστε να δοθεί στην κυκλοφορία η οδός Περαία – Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με το grtimes για τον απεγκλωβισμό των δύο ατόμων, επιστρατεύτηκε ειδικό υπερυψωμένο όχημα του δήμου Θέρμης, το οποίο και τους μετέφερε σε ασφαλές σημείο.

Τα δύο άτομα που εγκλωβίστηκαν από τα ορμητικά νερά του ποταμού Ανθεμούντα, είναι καλά στην υγεία τους και δεν έχουν τραυματιστεί.

Μήνυμα  του 112 σε Χαλκιδική, Λαγκαδά και Βόλβη

Υπενθυμίζεται ότι μήνυμα από την Πολιτική Προστασία έλαβαν στα κινητά τους, στις 17:55 της Παρασκευής, οι κάτοικοι των περιοχών Βόλβης, Λαγκαδά και Χαλκιδικής, λόγω της κακοκαιρίας  και των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων στις περιοχές αυτές.

Μέσω του μηνύματος οι πολίτες ενημερώνονται ότι θα πρέπει να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει ή μπορεί να πλημμυρίσουν, ενώ παροτρύνονται να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.