Προειδοποίηση Σαρηγιάννη: 7.000-8.000 κρούσματα και τουλάχιστον 60 θάνατοι την ημέρα στα τέλη Σεπτεμβρίου

Για 7.000 με 8.000 κρούσματα κορωνοϊού σε εβδομαδιαίο μέσο όρο στα τέλη Σεπτεμβρίου-αρχές Οκτωβρίου και τουλάχιστον 60 θανάτους την ημέρα προειδοποίησε o καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής, επικεφαλής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής και επικεφαλής του Κέντρου για το Εκθεσίωμα και την Υγεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Ξεκινάμε σε ένα επίπεδο που είναι ουσιαστικά το υψηλότερο που είχαμε βρεθεί ποτέ, είμαστε λίγο παραπάνω από το 3ο κύμα σε ένα εβδομαδιαίο μέσο όρο, έχουμε όμως ένα θετικό, τον εμβολιασμό που συνεχίζεται, και ελπίζω να αυξηθεί κι ο ρυθμός», επεσήμανε ο κ. Σαρηγιάννης, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στον ΣΚΑΪ, συμπληρώνοντας ότι «έχουμε μέσα αντιμετώπισης της πανδημίας τώρα, στο 2ο κύμα δεν τα είχαμε».

Όπως εξήγησε ο ίδιος, η μετάλλαξη Δέλτα  του ιού και η χαλάρωση θα έχουν συνέπειες και το Σεπτέμβριο σε επίπεδο κρουσμάτων, με αυξητική τάση από την επόμενη εβδομάδα ουσιαστικά, με κορύφωση στο τέλος Σεπτεμβρίου αρχές Οκτωβρίου με 7 – 8.000 κρούσματα την ημέρα εβδομαδιαίο μέσο όρο. «Εκτός αν καταφέρουμε να επιταχύνουμε τον εμβολιασμό και τηρήσουμε τα μέτρα προστασίας», τόνισε.

«Αν φτάσουμε 1η Οκτωβρίου στους αριθμούς που προανέφερα τότε περίπου δυο εβδομάδες, μετά στις 17 Οκτωβρίου, να περιμένετε να δείτε μια κορύφωση στις διασωληνώσεις της τάξης των 700 – 730 ατόμων», προσέθεσε ο κ. Σαρηγιάννης, διευκρινίζοντας ότι θα υπάρξει πίεση αλλά το σύστημα υγείας θα αντέξει.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι κατά την εκτίμησή του δε θα χρειαστούν γενικευμένα μέτρα γιατί θα έχουμε υψηλό επίπεδο ανόσιας φυσικής και τεχνητής.