Τρία νέα μέτωπα στην Εύβοια - «Είναι μία τιτάνια μάχη», λέει ο αντιπεριφερειάρχης, Γ. Κελαϊδίτης
Οι εναέριες ρίψεις νερού στην Εύβοια ξεκίνησαν μετά τις 11 το πρωί.
Τη στιγμή που τα βλέμματα είναι στραμμένα στα χωριά Κεχριές -που έχουν εκκενωθεί- και Δάφνη, όπου δημιουργούνται ζώνες προστασίας, στην πολύπαθη βόρεια Εύβοια, που καίγεται για 3η ημέρα, έχουν ήδη αναπτυχθεί τουλάχιστον 3 τεράστια νέα πύρινα μέτωπα, τα οποία επεκτείνονται και προχωρούν ανεξέλεγκτα πλέον, προς διάφορες κατευθύνσεις κυρίως προς βόρεια και βορειοδυτικά απειλώντας μάλιστα, να φτάσουν μέχρι τη θάλασσα.
Στη Δάφνη και τις Κεχριές δίδεται μία πραγματική μάχη από πυροσβέστες, εθελοντές, αλλά κυρίως κατοίκους της περιοχής, ρητινοσυλλέκτες οι περισσότεροι που γνωρίζουν το δάσος πολύ καλά, για να δημιουργήσουν ζώνες έτσι ώστε η φωτιά να μην απειλήσει τους οικισμούς.
Οι εναέριες ρίψεις νερού για την πυρόσβεση στην Εύβοια ξεκίνησαν μετά τις 11 το πρωί.
«Είναι μία τιτάνια μάχη που δίνουμε όλοι μαζί, άνθρωποι και μηχανές, και πιστεύω ότι τη δίνουμε με καλούς όρους για να την κερδίσουμε», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας, Γιώργος Κελαϊδίτης, και, όπως διευκρινίζει, «με καλύτερους όρους την δίνουμε για το χωριό Δάφνη και προσπαθούμε όλοι μας πολύ περισσότερο για το χωριό Κεχριές».
Από την ίδια πλευρά τη φωτιάς δηλαδή την ανατολική, έχει αναπτυχθεί ένα ιδιαίτερα μεγάλο μέτωπο το οποίο κινείται βόρεια και πάνω από το χωριό Σκεπαστή με κατεύθυνση προς το χωριό Αμέλαντες που έχει εκκενωθεί από τα ξημερώματα.
Το μέτωπο αυτό τις πρωινές ώρες ενώθηκε και με το μέτωπο από το χωριό Κουρκουλοί με επίσης βόρεια κατεύθυνση προς Αμέλαντες.
«Είναι ένα κρίσιμο μέτωπο. Εκεί επιχειρούν και εναέρια μέσα, για όσο είναι στην περιοχή, για να μπορέσουν να συγκρατήσουν τις φλόγες μιας και δεν υπάρχουν άλλες προσβάσεις» δηλώνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κ. Κελαϊδίτης και προσθέτει πως «αν ξεφύγει από εκεί κάνεις πλέον δεν μπορεί να προβλέψει πού μπορεί να σταματήσει».
Την τελευταία ώρα, ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις βόρεια του χωριού Σκεπαστή και προς Αμέλαντες για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Στο δυτικό και βορειοδυτικό μέτωπο της φωτιάς τα σενάρια είναι δυσοίωνα, καθώς η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη μέσα σε συμπαγές παρθένο πευκοδάσος.
Από χθες η φωτιά πέρασε από το μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ και τον Δρυμώνα και ακολούθησε δύο μέτωπα. Το ένα κινήθηκε βόρεια φτάνοντας στην πευκόφυτη κορυφή του βουνού και συνεχίζει με κατεύθυνση το πευκοδάσος ανάμεσα στα χωριά Κοκκινομηλιά και Κεράσια.
Το άλλο μέτωπο κινήθηκε δυτικά από το χωριό Δρυμώνας και ενώθηκε με το μέτωπο φωτιάς που κινήθηκε βόρεια από το χωριό Καλαμούδι και -ως ένα μεγάλο μέτωπο πλέον- πήρε κατεύθυνση δυτική και βόρειοδυτική προς τα χωριά Κούλουροι και Μαρούλι των οποίων έχει διαταχθεί από χθες η εκκένωσή τους.
Ανάμεσα στα χωριά Δρυμώνας και Κούλουροι υπάρχει ένα ρέμα και από χθες μηχανήματα του Δήμου και της Περιφέρειας Στερεάς σε συνεργασία με κατοίκους προσπαθούν να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες για να μην περάσει η φωτιά.
«Ελπίζουμε να τα καταφέρουμε σε εκείνο το σημείο γιατί είναι η τελευταία γραμμή άμυνας σε αυτή τη φάση», υπογραμμίζει ο Γ. Κελαϊδίτης σημειώνοντας συγχρόνως πως «οι φλόγες δεν πλησιάζονται στην περιοχή του Δρυμώνα και βορειότερα. Είναι τεράστιες και ανεξέλεγκτες. Αν μας ξεφύγει η φωτιά από αυτά τα σημεία είναι πολύ δύσκολο να την συγκρατήσουμε πριν φτάσει στη θάλασσα. Είναι αναγκαία η ενίσχυση των εναέριων δυνάμεων. Το έχουμε απόλυτη ανάγκη», επισημαίνει.
Την ίδια στιγμή δεν τελειώνει και ο εφιάλτης με τις συνεχείς αναζωπυρώσεις μέσα στην τεράστια έκταση που έχει γίνει στάχτη. Πολλές από αυτές είναι επικίνδυνες καθώς βρίσκονται κοντά σε σπίτια και κατοικημένες περιοχές με συνέπεια πυροσβέστες και πυροσβεστικά οχήματα να τρέχουν από σπίτι σε σπίτι για να προλάβουν τις καταστροφές.