Στην πυρόπληκτη Ηλεία εσπευσμένα ο πρωθυπουργός: Οι πληγέντες θα αποζημιωθούν

Στις πυρόπληκτες περιοχές της Ηλείας έφθασε γύρω στη μία και μισή το μεσημέρι της Πέμπτης 5 Αυγούστου 2021,  ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αμέσως μετά την προσγείωσή του στο στάδιο των Μακρισίων, ο πρωθυπουργός μετέβη στο Συντονιστικό Κέντρο που έχει στηθεί για τον έλεγχο και τον στρατηγικό σχεδιασμό της επιχείρησης κατάσβεσης της φωτιάς, στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας.

Αφού ενημερώθηκε από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον αρχηγό της Πυροσβεστικής, κατευθύνθηκε προς το Μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο στην Αρχαία Ολυμπία.

Τι δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τον Πύργο: Οι πολίτες που είδαν τα σπίτια τους να καταστρέφονται και οι παραγωγοί θα αποζημιωθούν

Σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «η χώρα αντιμετωπίζει μία πρωτοφανή περιβαλλοντική κρίση με πολλαπλές μεγάλες πυρκαγιές σε πολλά σημεία της χώρας αποτέλεσμα ενός καύσωνα ο οποίος μπαίνει πια στη δεύτερη εβδομάδα του».

Θέλησε από την πλευρά του να ευχαριστήσει όχι απλά τις γυναίκες και τους άνδρες της Πυροσβεστικής αλλά και τους εθελοντές, τους πολίτες της Ηλείας οι οποίοι αγωνίστηκαν σε απόλυτη συνεργασία με τις κρατικές δυνάμεις για να περιορίσουν στο βαθμό που αυτό ήταν εφικτό τις μεγάλες ζημιές από την καταστροφική πυρκαγιά.

«Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσες και όσους έδωσαν αγώνα να προστατευθεί ο χώρος της Ολυμπίας με αυτόν τον τεράστιο παγκόσμιο συμβολισμό», είπε επίσης ο πρωθυπουργός και τόνισε: «Η μάχη συνεχίζεται έχουμε ακόμη ενεργά μέτωπα κι αύριο περιμένουμε ακόμη μια δύσκολη μέρα καθώς εκτιμούμε ότι θα έχουμε ενισχυμένους ανέμους».

Θέλησε να διαβεβαιώσει όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες ότι «κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Θέλω επίσης να πω ότι καταλαβαίνω απόλυτα το θυμό, την οργή, την αγανάκτηση πολιτών που έχουν δει τις περιουσίες τους να καταστρέφονται», τόνισε.
Επεσήμανε ότι «δυστυχώς παρά το γεγονός ότι έχουμε περισσότερα εναέρια μέσα κατά κεφαλήν από οποιαδήποτε άλλη χώρα, είναι αδύνατον τα μέσα αυτά να είναι διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή σε όλα τα σημεία της χώρας».

Ωστόσο, όπως είπε η κατανομή γίνεται με αξιολογικά κριτήρια και «ακολουθούμε τις επιταγές του Κεντρικού Συντονιστικού της Πυροσβεστικής» που έχει συνολική, ολοκληρωμένη εικόνα για τους  κινδύνους που εγκυμονούνται σε κάθε φωτιά.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε στη συνέχεια τη σημασία των οργανωμένων εκκενώσεων έτσι ώστε να προστατεύεται το υπέρτατο αγαθό που είναι η ανθρώπινη ζωή. Στο σημείο αυτό πρόσθεσε πως για τις εκκενώσεις είναι απαραίτητη η συνεννόηση και η συνεργασία των τοπικών κοινωνιών.

«Όταν γίνεται μια εκκένωση γίνεται για το καλό των πολιτών, για να προστατεύσουμε τις ζωές τους», είπε και πρόσθεσε: «Ας αντιμετωπίσουμε το πολύ δύσκολο διάστημα που έχουμε μπροστά μας» υπογραμμίζοντας πως όταν έρθει ώρα και θα έρθει πολύ σύντομα, η Πολιτεία θα σταθεί στο πλευρό των πληγέντων. «Έχουμε πια ένα νομοθετημένο πλαίσιο για κρατική αρωγή, το οποίο σημαίνει ότι όσοι πολίτες είδαν τα σπίτια τους να καταστρέφονται θα τυγχάνουν αποζημίωσης ώστε να αποκατασταθούν και πάλι και βέβαια οι παραγωγοί μας θα αποζημιωθούν κι αυτοί, είτε για τη σοδειά τους είτε για κατεστραμμένα δέντρα».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός «Έχουμε αποδείξει ότι είμαστε και γρήγοροι και αποτελεσματικοί στην αποζημίωση των πολιτών».

Κλείνοντας ο πρωθυπουργός επισήμανε πως εάν υπάρχουν λίγοι που έχουν επιφυλάξεις για το ότι η κλιματική αλλαγή είναι ένα πραγματικό φαινόμενο ας έρθουν εδώ να δουν.
Σημείωσε επίσης πως η χώρα έχει εξασφαλίσει 2 δισεκατομμύρια ευρώ από το επόμενο ΕΣΠΑ για το μεγαλύτερο πρόγραμμα πολιτικής προστασίας αλλά όπως είπε αυτή την ώρα «προέχει η αντιμετώπιση της κατεπείγουσας κατάστασης που έχουμε μπροστά μας».