Καίγεται για 3η μέρα η Εύβοια - Εκκενώθηκαν οι Κεχριές & άλλα χωριά - Φόβοι για την Αγία Άννα

Χωρίς να επιχειρούν ακόμα εναέρια μέσα πυρόσβεσης, μαίνεται για τρίτη ημέρα σήμερα Πέμπτη 5 Αυγούστου 2021,  η μεγάλη φωτιά στην Εύβοια. Ακόμη δύο χωριά εκκενώθηκαν τα ξημερώματα στη βόρεια Εύβοια, όπως επιβεβαίωσε και ο  δήμαρχος Γιώργος Τσαπουρνιώτης, ενώ εκκενώθηκε και το χωριό Κεχριές, υπό τους ήχους μάλιστα, της καμπάνας που σήμανε δραματικά τον αυξημένο κίνδυνο και την ανάγκη εκκένωσης της περιοχής.

Πρόκειται για τους οικισμούς Αμέλαντες και Κεραμειά, που βρίσκονται βορειότερα από το μέτωπο του Δρυμώνα, του Οσίου Δαυίδ και της ζώνης άμυνας στο χωριό Κουρκουλοί, όπου χθες δινόταν μάχη για να μην προχωρήσει η φωτιά προς το χωριό Σκεπαστή, ενώ στις 7:30 άρχισε η εκκένωση και του χωριού Κεχριές του Δήμου Ελυμνίων Μαντουδίου-Αγίας Άννας, καθώς η φωτιά κινείται πλέον απειλητικά, με ταχύτητα, προς το χωριό. Μάλιστα επί ώρα χτυπούσαν οι καμπάνες, που προειδοποιούσαν τους κατοίκους για τον κίνδυνο. Η αστυνομία αποφάσισε να προχωρήσει στην απομάκρυνση των κατοίκων.

Όπως μετέδωσε πριν από λίγο ο δημοσιογράφος Μιχάλης Τεζάρης, απεσταλμένος του ΣΚΑΪ: “Από νωρίς το πρωί που βρίσκομαι στις Κεχριές, δεν έχω δει ούτε ένα αεροσκάφος να κάνει ρίψεις. Η Εύβοια καίγεται για τρίτη μέρα με 2 μποφόρ! Πρέπει να σπεύσουν εναέρια μέσα. Δεν έχουν επιχειρήσει ακόμα σήμερα! Η κατάσταση είναι τραγική”.

Ο δήμαρχος Μαντουδίου, Λίμνης, Αγίας Άννας βρίσκεται στο μέτωπο της φωτιάς και μίλησε στο iefimerida.gr. «Έχουμε δυο νέα μέτωπα. Το ένα είναι τεράστιο, και πιάνει Αμέλαντες και Σκεπαστή. Το άλλο είναι στις Κεχριές. Είναι τραγική η κατάσταση, εκτός ελέγχου. Κάνουμε ό,τι μπορούμε. Στην πρώτη γραμμή είναι κυρίως εθελοντές και δασεργάτες τώρα. Χρειαζόμαστε βοήθεια», είπε ο κ. Γιώργος Τσαπουρνιώτης.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας η φωτιά βρισκόταν σε ύφεση, όμως από τις 3:00 εντάθηκαν οι άνεμοι και άρχισε πλέον να πλησιάζει τα σπίτια του χωριού Αμέλαντες. Από τα μεσάνυχτα, δε, οι πυροσβετικές δυνάμεις ενισχύθηκαν από άλλες που ήρθαν από το μέτωπο της Βαρυμπόμπης.

Το ένα μέτωπο κινείται από τα χωριά Κουρκουλοί και Σκεπαστή νότια προς τις Κεχριές, ενώ παράλληλα ένα νέο μέτωπο κινείται βορειοανατολικά προς τις Κεχριές αλλά και νότια προς τη Δάφνη.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, και σήμερα το πρωί τα εναέρια μέσα δυσκολεύονται να επιχειρήσουν πάνω από τις εστίες, καθώς η ορατότητα είναι περιορισμένη λόγων των πυκνών καπνών.

Επίσης, χθες τα μεσάνυχτα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου, κατά τη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε η ανακατανομή των δυνάμεων σε έμψυχο δυναμικό και σε μηχανήματα, όμως οι αναζωπυρώσεις ήταν συνεχείς τόσο στα χωριά όσο και στην παραλιακή ζώνη, κυρίως στα Χρόνια. Όσον αφορά τις Ροβιές, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη αποτίμηση των ζημιών, ενώ στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης κάνουν λόγο για περισσότερα από 150 καμένα σπίτια στην ευρύτερη περιοχή.

Η δραματική εκκένωση στις Κεχριές

Περιπολικά της αστυνομίας ενημέρωσαν τους κατοίκους στις Κεχριές ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουν το χωριό. Στην περιοχή βρίσκονται δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της αστυνομίας, οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις που βρίσκονταν στις Ροβιές μετακινούνται προς τη Λίμνη, τις Κεχριές και τους Κουρκουλούς, ενώ άλλες δυνάμεις υπάρχουν γύρω από τα χωριά Κουρκουλοί και Σκεπαστή.

Στις Κεχριές σήμανε συναγερμό και η καμπάνα της εκκλησίας, που χτυπούσε δραματικά.

Πρόκειται για το 15ο χωριό που εκκενώνεται από την έναρξη της μεγάλης πυρκαγιάς.

Τις προηγούμενες ημέρες εκκενώθηκαν, με εντολή της Πυροσβεστικής, τα χωριά και οι οικισμοί Ρετσινόλακκος, Καλαμούδι, Χρόνια, Σηπιάδα, Κουρκουλοί, Σκεπαστή, Δαμιά, Όσιος Δαυίδ, Κούλουρος, Μαρούλι, Ροβιές και Παλαιοχώρι, Αμέλαντες και Κεραμειά. Στα περισσότερα χωριά, μετά την εκκένωσή τους, οι φλόγες πέρασαν μέσα από αυτά.