Χρυσοχοΐδης-Χαρδαλιάς: Πρωταρχικός μας στόχος η προστασία της ζωής-81 πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

Έκτακτη ενημέρωση για τις πυρκαγιές που μαίνονται στη χώρα μας πραγματοποίησαν εκτάκτως το βράδυ της Τρίτης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς και ο υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, μετά από σύσκεψη που έγινε με τη συμμετοχή των δύο και της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος.

Θέλω να τονίσω ότι αυτές οι πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες δεν μας βρίσκουν απροετοίμαστους, τόνισε ο υπουργούς Προστασίας του Πολίτης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κατά την ενημέρωση για την πυρκαγιά που ξεκίνησε στην περιοχή της Βαρυμπόμπης.

«Θα αναφερθώ στις εκκενώσεις των οικισμών πρωταρχικός μας στόχος είναι η προστασία της ζωής», τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι οι υπηρεσίες του κράτους ήταν παρούσες για την προστασία των πολιτών με αίσθημα ευθύνης και αυταπάρνησης, επισημαίνοντας ότι η εκκένωση των περιοχών έγινε με υποδειγματικό τρόπο.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς πήρε τον λόγο κατά την έκτακτη ενημέρωση και σημείωσε πως εκδηλώθηκαν 81 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο.

«Στην Αττική σήμερα έχουμε πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς, όπως άλλωστε θα έχουμε και αύριο» είπε και πρόσθεσε πως η μέγιστη θερμοκρασία που άγγιξε τους 45 βαθμούς και συνθήκες υγρασίας κάτω από 10%. Παράλληλα, οι ριπές ανέμου υπολογίζονται στα 6 μποφόρ, μια σειρά από στοιχεία που συνέτειναν στην εξάπλωση της φωτιάς.

Επικίνδυνες οι διαστάσεις της φωτιάς στη Βαρυμπόμπη

Ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε πως η πυρκαγιά έλαβε επικίνδυνες διαστάσεις και τόνισε πως στη Βαρυμπόμπη επιχειρούν 520 πυροσβέστες, 150 οχήματα, 9 ελικόπτερα και 7 αεροσκάφη. Την ίδια ώρα, το επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος» βρίσκεται στη γέφυρα της Βαρυμπόμπης προκειμένου να συντονίζει την επιχείριση.

Παράλληλα, ενεργοποιήθηκε το σχέδιο Δευκαλίων για την παροχή βοήθειας από τον στρατό στην προσπάθεια της Πυροσβεστικής να ελεγχθεί η φωτιά. Ο Νίκος Χαρδαλιάς σημείωσε πως σε 315 περιπτώσεις χρειάστηκε η συμβολή στην απομάκρυνση ή και τον απεγκλωβισμό ατόμων, εξαιτίας της φωτιάς.

Στην επιχείριση αυτή συμμετείχαν 305 αστυνομικοί με 80 οχήματα της ΕΛ.ΑΣ., αλλά και 3 διμοιρίες ΜΑΤ. Ο υφυπουργός σημείωσε πως ήδη κλιμάκιο της ΔΑΕ έχει ενεργοποιηθεί στην περιοχή προκειμένου να ερευνηθούν τα αίτια της πυρκαγιάς.

Τρία τα κύρια μέτωπα της φωτιάς στη Βαρυμπόμπη

Ο Νίκος Χαρδαλιάς επανέλαβε πως τρία είναι τα κύρια μέτωπα της φωτιάς στη Βαρυμπόμπη, ενώ αναφέρθηκε στα προβλήματα παροχής ρεύματος στην Αττική. Όπως είπε, εκτός λειτουργίας τέθηκαν εξαιτίας της φωτιάς σημαντικά κυκλώματα που τροφοδοτούν την Αττική με αποτέλεσμα να σημειωθούν διαταραχές τάσης.

Δωρεάν φιλοξενία πυρόπληκτων σε ξενοδοχεία

Επίσης, όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, όσοι κάτοικοι των πυρόπληκτων περιοχών δεν μπορούν να επιστρέψουν στις οικίες τους απόψε μπορούν να καλούν στο τηλεφωνικό κέντρο του ΕΟΔΥ1135 όπου θα τους καθοδηγήσουν για τα ξενοδοχεία που μπορούν να τους φιλοξενήσουν με έξοδα του κράτους για απόψε (και όσο χρειαστεί μέχρι να αποκατασταθεί η πρόσβαση στις οικίες τους).

Πυρκαγιές στην υπόλοιπη χώρα

Σε ό,τι αφορά στις φωτιές στην υπόλοιπη Ελλάδα, τόνισε ότι αυτή τη στιγμή καταγράφονται 40 ενεργά μέτωπα, τα σημαντικότερα εκ των οποίων εξελίσσονται σε:

  • Καστανιά στην Ανατολική Μάνη, όπου επιχειρούν 55 πυροσβέστες με 2 πεζοπόρα τμήματα και 21 οχήματα
  • Ασκληπιείο στην Κω, όπου επιχειρούν 22 πυροσβέστες και 11 οχήματα
  • Βασιλίτσα Μεσσηνίας, όπου επιχειρούν 74 πυροσβέστες με 22 οχήματα
  • Μυρτιά στην Εύβοια.