Άνω του 20% οι πλήρως εμβολιασμένοι στην Ελλάδα - «Πρωταθλητές» τα νησιά

Επιχείρηση «Ελευθερία»: Τα στοιχεία για τους εμβολιασμούς.

Για εντυπωσιακούς ρυθμούς στον εμβολιασμό στη χώρα μας έκανε λόγο χθες στο πλαίσιο της ενημέρωσης για την πορεία της σταδιακής εκτόνωσης της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, απευθύνοντας ταυτόχρονα έκκληση στους πολίτες να σπεύσουν και να κάνουν το εμβόλιο, θωρακίζοντας την υγεία τους και την υγεία των οικείων τους πρωτίστως, αλλά και σε διευρυμένο πεδίο, την ίδια τη δημόσια υγεία.

Ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι σταθερά πλέον γίνονται στη χώρα μας πάνω από 100.000 εμβολιασμοί ημερησίως, ενώ αναφερόμενος στα επιδημιολογικά στοιχεία, τόνισε ότι «σε όλες τις περιφέρειες της χώρας παρατηρείται μείωση των κρουσμάτων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι επιδημία έχει τελειώσει».

Σημειώνεται ότι έως και και χθες οι εμβολιασμοί σε όλη τη χώρα ανέρχονταν σε 5.751.115. Ειδικότερα, και όσον αφορά στο σύνολο της χώρας το 35,5% των πολιτών έχουν ήδη κάνει την πρώτη δόση και το 20,3% έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και με τις δύο δόσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο υπουργός Υγείας.

Πρωτοπορούν τα νησιά και δείχνουν τον δρόμο στην χώρα

Ο Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα «Γαλάζια Ελευθερία» και τους εμβολιασμούς στα νησιά, τονίζοντας ότι πριν από την έναρξη του, κατά μέσο όρο είχε εμβολιαστεί με μια δόση το 22% των πολιτών, ενώ σήμερα έχουν κάνει την πρώτη δόση το 40% των πολιτών.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Υγείας, το 13% των πολιτών στα νησιά είχαν εμβολιαστεί πλήρως πριν την επιχείρηση, ενώ τώρα και μετά την εφαρμογή της, το ποσοστό αυτό έχει φτάσει το 27%. Μάλιστα ανέφερε, ότι στη Λευκάδα, την Θάσο, την Πάρο, την Μύκονο και την Σαλαμίνα, ο αριθμός των ραντεβού και απορρόφησης των εμβολίων είναι εξαιρετικά ικανοποιητικός, φτάνοντας το 100%.

Σπάει στα δύο ο εμβολιασμός των 18-29: Οι 25-29 αρχικά & οι 18-24 κατόπιν

Στην ταχύτερη οικοδόμηση του τείχους ανοσίας στην Ελλάδα θα συμβάλλουν και οι εμβολιασμοί για την ηλικιακή ομάδα των 18 έως 29 ετών για την οποία αναμένονται οι ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα.

Οι πολίτες της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας θα μπορούν να εμβολιαστούν με τρία εκ των τεσσάρων εμβολίων, με όλα δηλαδή εκτός του AstraZeneca.

Όπως σημείωσε χθες ο κ. Κικίλιας, οι άνω των 18 θα μπορούν να κλείνουν τα ραντεβού τους σε δύο ηλικιακές κατηγορίες. Η μια ομάδα θα αφορά τους 25 έως 29 ετών και η άλλη τους 18 έως 24 ετών.