Έκτακτη συνεδρίαση για το AstraZeneca: Αλλαγές στα ηλικιακά όρια χορήγησής του

Σε έκτακτη σύσκεψη συνήλθε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για το εμβόλιο της AstraZeneca, εξετάζοντας πιθανή αλλαγή στα ηλικιακά όρια στα οποία θα χορηγείται, μετά από τα πρόσφατα περιστατικά σοβαρών παρενεργειών, την εκδήλωση θρομβώσεων, θρομβοεμβολικών επεισοδίων, ακόμα και εγκεφαλικών αιμορραγιών, καθώς  και τους θανάτους, έναν στην Ελλάδα μίας 63χρονης στην Μυτιλήνη και έναν ακόμα, μίας 39χρονης στην Κύπρο, που πιθανόν, όπως όλα δείχνουν σχετίζονται με τις βαρύτατες αυτές παρενέργειες.

Υπενθυμίζεται πως το εμβόλιο χορηγείται σε πολίτες ηλικίας άνω των 30 ετών, ενώ μέχρι σήμερα ήταν η μοναδική επιλογή για τους πολίτες 30-39 ετών.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η Επιτροπή εξετάζει αν θα αυξηθούν τα ηλιακά όρια για τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca.

Εμβόλιο AstraZeneca: Τις επόμενες ώρες αποφασίζουν οι ειδικοί- Σκέψεις να τεθεί ηλικιακό όριο - fonien.gr

Σε επιφυλακή για τις θρομβώσεις

Σε αυξημένη επιφυλακή έχουν τεθεί οι υγειονομικές Αρχές της χώρας, ερευνώντας προσεκτικά, ένα προς ένα, τα περιστατικά θρομβώσεων που καταγράφηκαν μετά από τη χορήγηση εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Το τελευταίο περιστατικό αφορά σε μια 36χρονη γυναίκα από τη Λέσβο, η οποία υπέστη θρόμβωση μετά τον εμβολιασμό της με το εμβόλιο της AstraZeneca και εισήχθη στο νοσοκομείο στις 22 Μαΐου. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το OPEN, το εμβόλιο είχε χορηγηθεί στην 36χρονη δέκα ημέρες προτού μπει στο νοσοκομείο, δηλαδή κατά τις 12 Μαΐου.

Πλέον, η γυναίκα μεταφέρθηκε στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο και παρακολουθείται από το ιατρικό προσωπικό.

Λίγες ώρες νωρίτερα, είχε αποκαλυφθεί ένα ακόμη περιστατικό θρόμβωσης στη Λέσβο, σε μια 63χρονη, η οποία τελικά δεν τα κατάφερε. Η άτυχη γυναίκα είχε εισαχθεί στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Μυτιλήνης την 1η Απριλίου, με θρομβοεμβολικό επεισόδιο, λίγες ημέρες μετά τον εμβολιασμό της με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Μόσιαλος για σχολεία: Δεν θα ανοίξουν αν έχουμε επιβάρυνση | Athens Voice

Εφιστά την προσοχή ο Ηλίας Μόσιαλος: Η παραπληροφόρηση για τα εμβόλια σκοτώνει

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE) έγραψε για τον εμβολιασμό πως «η παραπληροφόρηση για τα εμβόλια σκοτώνει», αναφερόμενος σε όσα ακούγονται και γράφονται χωρίς να έχουν επιστημονική βάση.

Ο κ.Μόσιαλος έγραψε συγκεκριμένα: «Είναι άδικο να χάνονται τόσες ζωές καθημερινά γιατί υπάρχει παραπληροφόρηση για τα εμβόλια. Η παραπληροφόρηση σκοτώνει και το βλέπουμε. Οι ΜΕΘ είναι γεμάτες με ανεμβολίαστους συμπατριώτες μας».

Κορονοϊός: Πάνω από 100 εκατομμύρια εμβολιασμοί έχουν ολοκληρωθεί στις ΗΠΑ - Onmed.gr

Τι δείχνουν τα στοιχεία, που ανέλυσε ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, τονίζει πως  “στους 60άρηδες, εάν κολλήσουν 250.000 άτομα, τότε θα πεθάνουν μεταξύ 4.500 και 9.000 από αυτούς, ενώ μόνο ένας είναι πιθανό να αναπτύξει ιδιάζουσα θρόμβωση με το εμβόλιο της AstraZeneca (ΑΖ) ή της Johnson & Johnson (JJ) σε αυτήν την ηλιακή κατηγορία, και το 80% όσων αναπτύξουν ιδιάζουσα θρόμβωση θα επιβιώσουν μετά από θεραπευτική αγωγή.

Άρα, σε 1.250.000 άτομα που θα εμβολιαστούν με εμβόλια των ΑΖ ή J&J και είναι 60άρηδες (60-69), πέντε ίσως πάθουν ιδιάζουσα θρόμβωση και ένας ίσως αποβιώσει. Εάν κάνουν εμβόλια των Pfizer και Moderna δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος εμφάνισης ιδιάζουσας θρομβωσης.

Αλλά εάν 1.250.000 άτομα σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα (60-69) δεν κάνουν εμβόλιο και κολλήσουν, τότε θα πεθάνουν μεταξύ 22.500 και 45.000 άτομα. Και όχι μόνο αυτό. Ένα σημαντικό ποσοστό από αυτούς που θα κολλήσουν και θα επιβιώσουν θα πάσχει μετά από μακροχρόνια νόσο covid. Περίπου 250.000 άτομα θα ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία”.

“Το ευχάριστο, βέβαια, στην Ελλάδα είναι ότι οι νεότεροι συμμετέχουν μαζικά στους εμβολιασμούς. Το ίδιο θα πρέπει να κάνουν και οι μεγαλύτερης ηλικίας συμπατριώτες μας”, επισημαίνει ο έγκριτος καθηγητής.