Και στην Ελλάδα ασθενής με θρόμβωση μετά το εμβόλιο της AstraZeneca - Mελετώνται όλες οι εξελίξεις

«Στη χώρα μας έχουν διατεθεί πάνω από 340.000 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca και έχει αναφερθεί ένα επεισόδιο θρόμβωσης μετά τον εμβολιασμό», ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας.

Η κα. Μαρία Θεοδωρίδου, τόνισε ότι παρακολουθούνται και μελετώνται όλες οι εξελίξεις όσον αφορά στο εμβόλιο της AstraZeneca, ειδικά για τα περιστατικά θρομβώσεων και θρομβοπενίας.

«Οι περιπτώσεις που αναφέρονται χαρακτηρίζονται επιστημονικά ως “προθρομβωτική θρομβοπενία ανοσολογικής αιτιολογίας” και φαίνεται ότι ο μηχανισμός είναι ανάλογος με τον μηχανισμό που προκαλεί την θρομβοπενία μετά την χορήγηση της ηπαρίνης», είπε.
Το σπάνιο σύνδρομο φαίνεται πως πλήττει κυρίως γυναίκες ηλικίας κάτω των 55 ετών.

Από τα 18 εκατ. εμβόλια της AstraZeneca που έχουν γίνει, έχουν παρατηρηθεί 22 περιπτώσεις θρομβώσεων και 8 περιπτώσεις με θρομβoπενία, είπε και πρόσθεσε ότι δεν έχει τεκμηριωθεί αιτιώδης συσχέτιση.

Στην Ελλάδα έχουν χορηγηθεί 340.000 δόσεις της AstraZeneca και έχει αναφερθεί στον ΕΟΦ ένα επεισόδιο και το οποίο έχει συμπεριληφθεί στις περιπτώσεις που αναφέρει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

«Είναι κατανοητό πως η συσχέτιση ενός εμβολίου με μία σπάνια πάθηση δημιουργεί δισταγμό και φόβο έναντι των εμβολιασμών και αυτό είναι πολύ δύσκολο να ξεπεραστεί. Ωστόσο, πρέπει να σταθμίσουμε τον κίνδυνο αυτό με τον κίνδυνο που ελλοχεύει, αν δει κανείς τους αριθμούς των θανάτων που έχουμε λόγω κορονοϊού», συνέχισε η ίδια.

Ο ταχύς και ευρύτερος εμβολιασμός είναι καθοριστικής σημασίας, για τη δημιουργία του τείχους προστασίας και την προστασία του γενικού πληθυσμού, κατέληξε η κα. Θεοδωρίδου.