Η πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης είναι δεδομένη και είναι να ανοίξει το λιανεμπόριο από τη Δεύτερα 5 Απριλίου, με το σύστημα που έχει σχεδιαστεί από καιρό. Με αποστολή δηλαδή SMS στον νέο πενταψήφιο αριθμό 13032 και με χρονικό περιορισμό τριών ωρών, (ίσως & δύο), για τις αγορές των πολιτών.
Αυτό ακριβώς και εξετάζεται σήμερα Τετάρτη τελευταία ημέρα ενός νεκρού για την αγορά Μαρτίου. από την επιτροπή των ειδικών λοιμωξιολόγων.
Όπως τόνισε νωρίτερα ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ 100,3, δεν επιλέγεται η μέθοδος της παράδοσης εκτός, «γιατί κάποια καταστήματα δεν μπορούν να δουλέψουν με αυτό τον τρόπο και κατά συνέπεια δεν θέλουμε να δημιουργηθούν συνθήκες αθεμίτου ανταγωνισμού».
Η πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης είναι στο τραπέζι της επιτροπής η οποία θα κληθεί να την εγκρίνει. Σε περίπτωση που οι λοιμωξιολόγοι κρίνουν ότι η 3ωρη παραμονή στα καταστήματα είναι επικίνδυνη, ενδεχομένως προκριθούν τα δίωρα ψώνια.
Ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε επίσης πως το ΥΠΑΝΕ έχει εισηγηθεί μαζί με τα κομμωτήρια να ανοίξουν και τα ινστιτούτα αισθητικής για να μην μεταφέρεται η πελατεία στους γιατρούς, αλλά στην επιτροπή υπάρχουν επιφυλάξεις επ’ αυτού.
Αύριο Πέμπτη, ή μεθαύριο Παρασκευή οι ανακοινώσεις για τα μέτρα στήριξης στον πολύπαθο κλάδο της εστίασης
Σε ό,τι άφορα την εστίαση, ο υπουργός διευκρίνισε ότι θα συζητηθεί το ζήτημα στην επιτροπή για να εξεταστούν όλα τα σενάρια χαλάρωσης.
Ούτως η άλλως, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η καραντίνα δεν υπάρχει στην πράξη, αφού το περασμένο Σαββατοκύριακο στις πλατείες δεν μπορούσες να διακρίνεις το γκαζόν. Πάντως ξεκαθάρισε ότι οι κλειστοί χώροι εστίασης είναι δύσκολο να ανοίξουν.
Ο κ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε δε, πως θα δοθεί γενναία στήριξη στα καταστήματα εστίασης για την τοποθέτηση μηχανημάτων καθαρισμού του αέρα, ενώ όλα τα μέτρα στήριξης για την εστίαση θα ανακοινωθούν αύριο η μεθαύριο Παρασκευή.
Ο κ. Γεωργιάδης, επισήμανε δε, πως είναι δύσκολη και μάλλον απίθανη μία απόφαση να επιτραπεί σε όσους έχουν εμβολιαστεί να μετακινηθούν προς τα χωριά, τα εξοχικά και τους τόπους καταγωγής τους, τη στιγμή που δεν μπορεί να κάνει το ίδιο και ο υπόλοιπος κόσμος.
Τι λένε για το άνοιγμα των καταστημάτων λιανεμπορίου, οι ειδικοί επιστήμονες
Μιλώντας στον ΑΝΤ1 νωρίτερα η πνευμονολόγος Μίνα Γκάγκα , τόνισε ότι «είναι πιο ασφαλές να μπούμε σε ένα κατάστημα όπως μπαίνουμε τώρα σε σούπερ μάρκετ». «Εμένα με τρομάζει αυτό που βλέπω στις πλατείες. Κόσμος μαζεμένος χωρίς μάσκες» συμπλήρωσε και πρόσθεσε πως «τώρα είμαστε όλοι έξω, άρα πρέπει να βρούμε καλύτερους τρόπους».
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος από την πλευρά του, επίσης τάχθηκε σήμερα υπέρ του ανοίγματος των καταστημάτων μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Οι μεταδόσεις γίνονται μέσα στα σπίτια (πάω σε σπίτια συγγενών ή φίλων, βγάζω την μάσκα πιο εύκολα)», εξήγησε ενώ επεσήμανε πως τα νοσοκομεία είναι γεμάτα με κόσμο που κόλλησαν με μεγάλες… φούσκες.
Ο ίδιος προτείνει να ξεκινήσει αρχικά το μικρό λιανεμπόριο με άνοιγμα για μια εβδομάδα των μικρών επιχειρήσεων και μετά να ανοίξουν τα μεγάλα καταστήματα με μεγάλη προσοχή έτσι ώστε να μειωθεί η μετάδοση στα σπίτια.
Εκτιμά ότι η εστίαση πρέπει να ανοίξει σε εξωτερικούς χώρους και ότι τα σχολεία δεν γίνεται να τα ανοίξουν όλα μαζί. «Πρέπει πρώτα να ανοίξουν τα λύκεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πιο επιφυλακτικός παρουσιάστηκε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος σημειώνοντας σε δηλώσεις του, στον ΑΝΤ1 πως το λιανεμπόριο, εφόσον ασκηθεί με όρους που δεν θα δημιουργήσουν λαοθάλασσες στους εμπορικούς δρόμους το Σαββατοκύριακο, θα μπορούσε να ανοίξει, δεδομένου και ότι υπάρχει αδήριτη ανάγκη να λειτουργήσει το εμπόριο ξανά.