Η Τουρκία σε κρίση: Σενάρια αντικατάστασης Τσαβούσογλου από την Τανσού Τσιλέρ

Η νέα κατάρρευση της τουρκικής λίρας, το μπαράζ απολύσεων από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, αλλά και ο «πάγος» στον οποίο εξακολουθεί να έχει τις σχέσεις με την Άγκυρα ο νέος Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, έχουν επιφέρει στην Τουρκία, πέραν της οικονομικής και πολιτική κρίση.

Πιθανός ανασχηματισμός τα επόμενα 24ωρα – Τι επιδιώκει ο Ερντογάν

Οι τελευταίες πληροφορίες επαναφέρουν στο προσκήνιο τα σενάρια για ανασχηματισμό, με τα τουρκικά media να δείχνουν ραγδαίες εξελίξεις και κυβερνητικό ανασχηματισμό πιθανώς και μέσα στα επόμενα 24ωρα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ανασχηματισμός θα αγγίξει και το υπουργείο Εξωτερικών, καθώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναζητά διακαώς διαύλους επικοινωνίας με το Στέητ Ντιπάρτμεντ και τον Λευκό Οίκο.

Σενάριο αντικατάστασης του Τσαβούσογλου από την Τσιλέρ

Στο πλαίσιο αυτό, σε σημερινό άρθρο του ο γνωστός δημοσιογράφο της εφημερίδας Sogu , Ραχμί Τουράν, γράφει ότι «κυκλοφορούν παράξενες ειδήσεις» στο παρασκήνιο του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, σύμφωνα με τις οποίες, στον πιθανό ανασχηματισμό, ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θα αντικατασταθεί από την Τανσού Τσιλέρ.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, η πρώην πρωθυπουργός έχει καλές σχέσεις με τα λόμπι στις ΗΠΑ και στόχος του Ερντογάν είναι να λιώσει ο «πάγος» στις σχέσεις της Τουρκίας με τον πρόεδρο Μπάιντεν και να δημιουργηθεί γέφυρα επικοινωνίας με την νέα αμερικανική διοίκηση.

Οι ίδιες διαρροές αναφέρουν ότι οι αλλαγές στην κυβέρνηση δεν θα επηρεάσουν τα υπουργεία Άμυνας και Εσωτερικών.

«Ο πρόεδρος θα αναδιατάξει το κυβερνητικό σχήμα» είχε προαναγγείλει την προηγούμενη εβδομάδα στον τηλεοπτικό σταθμό ΝΤV o αντιπρόεδρος του κυβερνώντος ΑΚΡ, Μαχίρ Ουνάλ. «Αυτό θα το δούμε τις επόμενες ημέρες».

Τότε, τις δηλώσεις Ουνάλ είχαν ακολουθήσει πληροφορίες για επιστροφή στην κυβέρνηση και του γαμπρού του Ερντογάν, του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, πιθανώς στην θέση του υπουργού Ενέργειας.

Στο τραπέζι και το όνομα του Ιμπραίμ Καλίν

Τώρα όμως, μετά τις καρατομήσεις της ηγεσίας της κεντρικής τράπεζας, της νέας βουτιάς της λίρας και της απειλής των capital controls, η προσοχή στρέφεται στο διπλωματικό και οικονομικό πεδίο καθώς η Τουρκία έχει ανάγκη άμεσης στήριξης από τους ισχυρούς παίκτες της Δύσης.

Πάντως, στα ονόματα που κυκλοφορούν για τη θέση του νέου υπουργού Εξωτερικών στην Τουρκία, -εφόσον ο Ερντογάν αποφασίσει να αντικαταστήσει τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου-, εκτός από εκείνο της Τανσού Τσιλέρ, ακούγεται και αυτό του εκπροσώπου του Τούρκου προέδρου Ιμπραίμ Καλίν.